İsim Soyisim Düzeltmeleri Artık e-Devlet İle Yapılabilecek

e-Devlet sistemine yeni bir hizmet daha eklendi. İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devletten yapılabilecek.

10.10.2021-14:13 - (Son Güncelleme: 10.10.2021-14:13) İsim Soyisim Düzeltmeleri Artık e-Devlet İle Yapılabilecek

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü e-hizmetlerine bir yenisini daha ekleyerek 'İl/İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması' ismini taşıyan hizmetini e-Devlet Kapısı'na taşımış oldu. 17.10.2017 tarihinde 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yapılmış olan düzenleme sonucu kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunmuş olduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olacak bir şekilde başvurması kaydıyla; Soyadı Kanunu'nun 3'üncü maddesine aykırı yazılan, yazım ve imla hatası ya da düzeltme işareti kullanılmasından ötürü kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan ad ve soyadları il ve ilçe idare kurulunun vermiş olacağı kararla bir kereye mahsus olacak bir şekilde mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesinin önü açılmıştı.

GEÇİCİ MADDE İLE ÜÇ YIL DAHA UZATILDI

6 Aralık 2019'da Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'na eklenen geçici madde ile belirlenmiş olan süre üç yıl daha uzatıldı. Ek olarak maddenin geçerliliği için belirlenen sürenin bitmesi üzerine tekrar bir süre uzatımına gidilmesi ihtiyacı duyulduğu taktirde kanun değişikliğine gidilmeden Cumhurbaşkanlığı makamınca sürenin uzatılabilmesi sağlandı. Bunun yanı sıra söz konusu maddeye eklenen yeni hüküm ile birlikte genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç bir şekilde karşılanmış olduğu değerlendirilen adlarında mahkeme kararı aranmaksızın il ya da ilçe idare kurulları tarafından değiştirilebilmesine de olanak tanındı.

275 BİN 808 KİŞİ SOYADINI, 121 BİN 65 KİŞİ İSE ADINI DÜZELTTİ

Yapılan bu söz konusu düzenlemeler ile birlikte ad ve soyadlarının düzeltilmelerine yönelik mahkemelerin iş yükü azaltılmış olduğu gibi bürokratik süreçlerde daha kısaltılmış oldu. Bu sayede 2017 tarihinden bugüne kadar 275 bin 808 kişi soyadını, 121 bin 65 kişi ise ismini düzeltmiş durumda.


Yazım ve imla hatası ya da düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri olan, genel ahlaka uygun bulunmayan, toplum tarafından gülünç bir şekilde değerlendirilen ad ve soyadlarının il ve ilçe idare kurulunun vereceği karar ile birlikte bir kereye mahsus olacak şekilde mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesine olanak sağlayan söz konusu uygulamadan vatandaşlar 6 Aralık 2022 tarihine dek faydalanabilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal