Işılay Saygın Kimdir

Bir dönemin sembol isimlerinin içinde Tansu Çiller, İmren Aykut gibi kişiler varken, onların yanına eklenen bir diğer isim de Işılay Saygın olmuştur. Peki Işılay Saygın kimdir? İşte detaylar…

22.06.2020-17:15 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-17:13) Işılay Saygın Kimdir

Türk siyaseti birçok kadın siyasetçiyi de barındırmaktadır. Kadınların temsil ve anayasal haklarının tartışıldığı zamanların önemli isimleri aktif şekilde siyasette yer almaya devam etmektedirler. Özellikle, 90’lı yıllarda kadın siyasetçiler daha etkin hale gelmişlerdir.

Saygın, Türk siyasetinde iz bırakanlardan biridir. Kendisi 20’li yaşlarda atandığı siyaset ekseninde, yine 25’li yaşlarda bakanlık yaparak hem gençliği hem de kadınlığı hususunda, bir ömrünü siyasetin temizliği ve nezihliği uğruna vakfetmiştir.

Işılay Saygın, Türkiye’nin ilk kadın turizm bakını ve çevre bakanı şeklinde de tarihe geçmiştir. Tansu Çiller döneminde birçok kez kabinede yer almıştır.

Işılay Saygın’ı Daha Yakından Tanımak İster Misiniz?

4 Nisan 1947 yılında, İzmir’in Buca ilçesinde doğan Işılay Saygın, Ege Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirmiştir. 1971 yılı itibarıyla, Buca Belediyesi’nde imar müdürü olarak çalışmıştır.

Adalet Partisi’nden aday olmuş, 1973-1980 yılları arasında, iki dönem süresince Buca’da belediye başkanlığı yapmıştır.

12 Eylül 1980 yılında, Türkiye’de olan askeri darbe neticesinde, görevinden alınınca, mimarlığa geri dönmüştür. O zaman diliminde serbest olarak çalışmıştır. Gelişmeleri takiben, 1983, 1987, 1991, 1995 ve 1999 yıllarında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) İzmir milletvekili olarak görev yapmıştır.

Bu süreçte, Işılay Saygın, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilk kadın bayındırlık ve turizm komisyonu başkanlığını ifa etmiştir. Başbakanın da bir kadın olduğu, Tansu Çiller döneminde kendisi de birçok alanda siyaset yapmıştır.

Saygın’ın görev aldığı bakanlıkları şöyle sıralayabiliriz:

*Türkiye Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı (1995)

*Türkiye Çevre Bakanı (1996)

*Türkiye Turizm Bakanı (1996)

Bu bakanlıkların pek çoğunu birkaç dönem gerçekleştirmiştir.

Işılay Saygın’ın Yaptığı Hizmetleri Biliyor Musunuz?

Özellikle, kadınlar konusundaki hassasiyetiyle tanınan Işılay Saygın, bu yönde eğitim kurumları açılması, kadınlara her türlü desteğin verilmesi ve şiddetin azalması için çaba göstermiştir. Bugün Buca’da, adına açılan bir güzel sanatlar fakültesi de bulunmaktadır.

Birçok yardım vakfına ve kuruluşuna üye olup, buralara aktif şekilde de destek vermiş, kız çocuklarının okutulması hususunda hassasiyet göstermiştir. Bu yönde, birçok yasa tasarısının da altında imzası bulunmaktadır.

Ölümünden sonra mirasının büyük bir bölümü bu hayır kurumlarına vakfedilmiştir.

Işılay Saygın’ın Son Zamanları Nasıl Geçmiştir?

Işılay Saygın, hakkındaki kimi ilginç ifadelerle de bilinmektedir. 52 yaşında ve hâlâ bakire olduğu yönündeki röportajı, Levent Kırca tarafında ‘‘Olacak O Kadar’’ programına malzeme olmuş; kendisi de o program içeriği hakkında Kırca’ya dava açmıştır. Özellikle yaşadığı bölge olan Buca’ya çok emek vermiştir. Buca halkı tarafından da saygıyla anılmaktadır.

Işılay Saygın, her türlü davete saygıyla icabet etmesiyle bilinmektedir.

27 Temmuz 2019’da Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde hayata gözlerini yummuştur. Solunum yetmezliğinden ötürü vefat ettiği belirtilen siyasetçi, bir ömrünü sürekli hizmet etmek için harcamış, o yönde insanların büyük saygısını kazanmıştır.

Zeynep Kozanoğlu’nun, hakkında yazdığı, ‘‘Işılay Saygın- Hizmete Adanmış Bir Ömür’’ (2014) kitabı bulunmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal