İşgalci İsrail birbirine düştü: Bu saldırılar devleti çökertebilir

Ekim ayında başlayan İsrail'in Filistin katliamı, her geçen gün artsa da İşgalci İsrail'in içindeki çatlaklar belirmeye başladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savaş Kabinesi, son günlerde ABD ve Batı'nın desteğini arkalarında eskisi kadar göremiyor. İşte detaylar...

23.12.2023-11:44 - (Son Güncelleme: 23.12.2023-17:38) İşgalci İsrail birbirine düştü: Bu saldırılar devleti çökertebilir

7 Ekim’de İsrail- Filistin savaşı 2 hafta önce verilen “insani ara” sonrası sürüyor. İşgalci İsrail, her geçen gün Gazzeli masumları katletmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde birkaç gündür kuşatma altında tuttuğu El Avde Hastanesi'nde çalışan bir görevli kadını hedef aldığı belirtildi. İsrail'in keskin nişancılarının vurduğu Filistinli sağlık çalışanı kadın hayatını kaybetti. 

Yönetimde çatlaklar artıyor

Öte yandan İşgalci İsrail yönetiminde çatlaklar büyüyor. Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana yaşanan katliamların emrini veren isimler birbirine giriyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savaş Kabinesi, son günlerde ABD ve Batı'nın desteğini arkalarında eskisi kadar göremiyor. Ayrıca başta Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları olmak üzere dünyanın dört bir yanında İsrailli yönetici ve askerlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaları için girişimler artıyor. Çıkmaza giren İsrail'in Savaş Kabinesi'nde de her geçen gün anlaşmazlıklar büyüyor.

Savaş Kabinesi dağılıyor

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Savaş Kabinesi'ni dağıtmak istediği ortaya çıktı. İsrail basınına göre Gazzelilere soykırımı savunan Ben-Gvir, saldırıların azaltılma ihtimaline karşı çıkarak bu çıkışı yaptı. Buna ek olarak Netanyahu liderliğindeki iktidardaki sağcılar ile ordu arasındaki Menfaatlerin Buluşması İttifakı'nda da çatlaklar baş gösteriyor.

Netenyahu

“Bu saldırılar İsrail’i çökertebilir”

İsrail Başbakanı Netanyahu, 7 Ekim'de Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını "Hamas'ı bitirmek" söylemi ile başlatmıştı. Middle East Eye sitesinde David Hearst imzalı analizde ise "Netanyahu, Hamas'ı yıkmak istiyordu ama bu saldırılar İsrail'i çökertebilir. Gazze saldırıları İsrail adına büyük bir yanlış hesaplama oldu. Ahlaki ve askeri bir felaket içindeler. Bunun yanı sıra Arap dünyasında direniş körükleniyor ve İsrail'e öfke közleri yeniden alevleniyor" yorumu yapıldı.

Hamas’a destek çığ gibi

ABD merkezli CNN International, ABD Başkanı Joe Biden'a sunulan bir istihbarat raporuna göre Hamas'a destek son iki aydır sadece Filistin topraklarında değil dünya genelinde artmaya başladığını açıkladı. İsrail'in acımasızca yürüttüğü katliamlar nedeniyle sosyal ağlarda çok sayıda kişinin Hamas'ı desteklemeye başladığı kaydedildi. BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için acil adım atılmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. ABD, oylama öncesi sunulan ve çatışmalara acil ara verilmesi talep edilen değişiklik önerisini veto etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "İnsani yardımların etkili ulaştırılmasını istiyorsak, insani ateşkesin de gerçekten gerekli bir şey olduğunu anlıyoruz" dedi. 


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal