İşçiler Greve Gitti! İzmir'de Ulaşım Cuma Günü Felç Olacak!

Geçen seneden beri çözülemeyen maaş sorunlarından dolayı işçiler grev kararı aldı. İşçilerin greve cuma günü başlaması planlanıyor.

20.10.2021-13:03 - (Son Güncelleme: 20.10.2021-13:14) İşçiler Greve Gitti! İzmir'de Ulaşım Cuma Günü Felç Olacak!

İzmir'de toplu ulaşımın en çok tercih edilen araçları olan metro ve tramvaylarda 48 saat sonra grev başlayacak. 48 saat sonra çalışmayacak olan metro ve tramvaylara rağmen taraflar ile sendika arasında henüz bir anlaşmaya varılamadı.

CUMA GÜNÜ EYLEM BAŞLIYOR

Taraflar arasında uzlaşma olmazsa Cuma günü sabah 5'de eylemlerin başlayacağını aktaran Türk İş'e bağlı Demiryol İş Sendikası İzmir Başkanı Hamdullah Giray sözlerine şu şekilde devam etti; "Anlaşma ortamı sağlanana kadar da grevimiz devam edecek. Bu 2 gün de olur, 10 gün de olur, 1 ay da olur, 2 ay da olur" 


ÜCRETLER EŞİT OLSUN

Sendika eşit işe eşit ücret politikasını savunurken, Metro AŞ işçilere yüzde 31 zam önerdi. Bu zam artışını kabul etmeyen işçiler eğer istedikleri şartlar oluşmaz ise 22 ekim Cuma günü metro ve tramvayları çalıştırmayacak. İzmir'de kent içi ulaşımın felç olması bekleniyor.

NİSAN AYINDAN BERİ SORUN ÇÖZÜLEMEDİ

2021 yılının Nisan ayından beri devam eden görüşmelerde uzlaşamayan taraflar geçtiğimiz günlerde grev kararı aldı. 22 Ekim Cuma günü saat 05.00'da greve gidip seferleri durduracaklarını açıkladı. Grev tarihine 48 saatten az bir süre kalmasına rağmen taraflar arasında anlaşma halen daha sağlanamadı. 69 maddelik toplu iş sözleşmesi taslağının 60 maddesinde uzlaşırken 9 maddede bir sonuca varılmadı.


GÖRÜŞMEYE AÇIĞIZ

Çalışanların geçinemediğini belirten Sendika Başkanı Giray açıklamalarına şu şekilde devam etti; 21 yıllık tren süren arkadaşımız evli, 2 çocuğu var içinde iş riski tazminatı, aile yardımı, gece çalışma ücreti, çocuk parası gibi ek ödemeler dahil en son aldığı maaş 3 bin 800 lira. Büyükşehir bize bir rakam teklif etmedi, Büyükşehir çözüm odaklı olarak bunu nerede çözebileceğine bakıyor. Denkleştirme belediye şirketlerinin içinde sadece Metro A.Ş'de var, bunu kaldırmak istiyoruz, kök ücretler gibi noktaları da Metro A.Ş yönetimi kabul etmedi. Denkleştirme tamamen emek sömürüsü bir sistem. Amacımız emekçinin yüzü gülebilecek şekilde toplu sözleşme imzalamak. Biz son dakikaya görüşmeye açığız" dedi.

500 BİN İZMİRLİ MAĞDUR OLACAK

Günlük 500 bin kişinin kullandığı metro ve tramvay hatlarında en çok etkilenecek bölgelerin ise, Konak, Karşıyaka ve Altay olduğu belirtildi. İzmir'de raylı sistemler senede 140 milyon yolcunun ulaşımını karşılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal