İran Devrim Muhafızlarından balistik füzeli saldırı! 4 kişi hayatını kaybetti

Iraklı iş adamı Peşrev Dizeyi'nin, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Erbil'e yönelik düzenlediği balistik füze saldırılarında hayatını kaybettiği üzücü bir olaydır. Kendisinin Kalkınma Yolu Projesi'nde rol almak istediğine dair bilgilerin olması, bölgedeki ticari ve altyapı projelerinin karmaşıklığına ve uluslararası ilişkilere dikkat çekti.

16.01.2024-17:23 - (Son Güncelleme: 16.01.2024-17:50) İran Devrim Muhafızlarından balistik füzeli saldırı! 4 kişi hayatını kaybetti

Erbil'de dün gece saat 23.30'da yaşanan füze saldırılarının hedeflerinden biri de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani'nin önemsediği "Empire World" adlı inşaat projesini hayata geçiren isim Peşrev Dizeyi'nin eviydi. Saldırıda Dizeyi'nin evi tamamen yıkılırken bölgede enkaz kaldırma çalışmaları ise devam ediyor.

Projenin Irak ayağı olacaktı

Iraklı iş adamı Peşrev Dizeyi'nin adı, hayatını kaybettiği üzücü olayda, Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi'nde geçiyordu. Dizeyi'nin, bu büyük projenin Irak ayağında etkin bir rol üstlenmeyi arzuladığı belirtiliyor. 25 Ocak'ta 1 yaşına girecek olan kızı Jina'nın doğum günü için düzenlediği davette, Iraklı Hristiyan iş adamı Kerem Mikail de konuklar arasındaydı. Saldırıda, evi tamamen yıkılan 61 yaşındaki Dizeyi ile kızı Jina ve iş adamı Mikail hayatını kaybederken, Dizeyi'nin eşi ve 2 çocuğu da yaralandı. 

Balistik füzelerle saldırdılar

IKBY Güvenlik Konseyi'nin açıklamasına göre, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun dün gece gerçekleştirdiği balistik füze saldırıları sonucunda Erbil'deki birçok sivil yerleşim birimine yönelik saldırılarda 4 sivil hayatını kaybetmiş, 6 kişi ise yaralanmıştı. İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun açıklamasında ise Suriye'deki DEAŞ hedefleri ile birlikte Erbil'de Mossad'ın karargahının hedef alındığı belirtilmişti. IKBY'den gelen açıklamada, saldırıların asılsız gerekçelerle düzenlendiği ifade edilerek, bu saldırıların Irak ve IKBY'nin egemenliğinin açık bir ihlali olduğu vurgulanmıştı. Bu son saldırının, daha önce Mart 2022'de Iraklı iş adamı Şeyh Baz Berzenci'nin evine yönelik bir saldırı ile benzer olduğuna dikkat çekilmişti.

Gözler Kalkınma Yolu Projesi’ne çevrildi

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Irak'ta gerçekleştirilecek alt ve üstyapı projelerinde Türk müteahhitlerinin işbirliği yapacaklarını belirtti. Eren, özellikle Basra Körfezi'nden Türkiye'ye kara ve demir yolu ağıyla ulaşacak olan Kalkınma Yolu Projesi'nde atılacak adımların Türk müteahhitleri için büyük önem taşıdığını ifade etti. Bu projede atılacak adımların müteahhitler için büyük bir öneme sahip olduğunu ve işbirliğinin bu alanda geliştirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Eren, Türk müteahhitlerinin bu projede aktif bir rol oynayabileceğine inandıklarını söyledi.

Uraloğlu: Zengezur Koridoru’nun planlanması sürüyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, alternatif güzergahlara dikkat çekerek Zengezur Koridoru ve Arap Yarımadası'ndan Basra Körfezi'ne uzanacak olan "Kalkınma Yolu Projesi" veya "Kuru Kanal" olarak adlandırılan projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bu projelerin, uluslararası koridorlar açısından önemli adımlar atılmasını sağlayacağını ifade eden Uraloğlu, bu girişimlerin Türkiye'nin lojistik açıdan daha güçlü bir konuma gelmesine katkı sağlayacağını dile getirdi.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal