Irak’ta ayaklanmalar sürüyor: Siyasi kaos çatışmaya dönüştü! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Irak’ta yaşanan siyasi kaos çatışmaya dönüştü. Mukteda es-Sadr yanlısı insanların sokakta başlattığı gösterilerde 8 kişinin hayatını kaybettiği ve 100’ün üzerinde yaralı olduğu kaydedildi. Detaylar haberimizde...

30.08.2022-10:47 - (Son Güncelleme: 30.08.2022-14:27) Irak’ta ayaklanmalar sürüyor: Siyasi kaos çatışmaya dönüştü! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şii lider Mukteda es Sadr dışında tüm Şii taraftarlarının bir araya toplandığı Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı olarak göstermesi, Sadr grubunun tepkisini çekti. Irak sokaklarında gösteriler yapmaya başlayan Mukteda es-Sadr destekçilerinin protestoları yaşanan siyasi kaos’u çatışmaya çevirdi. Yaşanan gösterilerde 8 kişinin hayatını kaybettiği ve 100’ün üzerinde yaralı olduğu kaydedildi.

Siyasetle ilişkisini kestiğini açıkladı

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, bugün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla "siyasetten tamamen çekildiğini" duyurdu. Bu açıklama Sadr destekçisi bir grup tarafından Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan hükümet binalarıyla yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'de bulunan Hükümet Sarayı önünde protesto edildi. 

Irak protestolar

Cumhurbaşkanlığı sarayı basıldı

Protestocular, alınan güvenlik önlemlerine karşın beton bariyerleri yıkarak Hükümet Sarayı önünde toplanan Sadr yanlısı grup, burada hükümet yetkililerini istifaya davet etti. Bu olaylar sebebiyle Irak hükümeti Irak genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. 

Çok sayıda ölü ve yaralı var

Yeşil Bölge’ye baskın yapan Sadr destekçilerinin başlattığı çatışmalar sonrasında güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 8 kişi hayatını kaybett, 100’ün üzerinde eylemci ise yaralandı. Sadr Hareketi’ne bağlı haber kaynaklarının paylaştığı bilgilere göre, bugünkü olaylarda askerlerin açtığı ateş sonucu 8 kişinin öldüğü, 100’ün üzerinde kişinin de yaralandığı aktarıldı. Yaralılardan bazılarının hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığı kaydedildi.

Irak hükümetinden konu hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal