İpotek Nasıl Kaldırılır? İpotek Kaldırma Evrakları ve Ücreti Ne Kadar?

İktisadi bir terim olan İpotek nasıl yapılır? İpotek kavramının diğer bir adı Renin de kullanılmaktadır. Ev, arsa ve arabanın üzerindeki İpotek işlemi nasıl kaldırılır?

14.01.2021-13:18 - (Son Güncelleme: 14.01.2021-13:10) İpotek Nasıl Kaldırılır? İpotek Kaldırma Evrakları ve Ücreti Ne Kadar?

Her banka kendini güvenceye almak için ipotek yöntemini kullanır. İpotek resmi bir senettir. Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenir. Tesis edilen ipotek, tapu kaydına işlenir ve böylece ipotek tescil edilmiş olur. İpotek bu işlemden sonra resmiyet kazanır. 

İPOTEK NEDİR?

İpotek kavramı, alacağa karşılık güven sağlayan mal ve ürünlerin anlamına gelir. Bireylerin bankalardan aldıkları krediyi olası bir ödeyememe durumunda karşılığında verdikleri mal veya paradır. Bu şekilde bankalar kendilerini güvenceye almış olurlar. Kişilerin kredi ödemeleri sona erdiğinde ipotek durumu da ortadan kalkar. Bu ipotek sistemi her ülkede aynı şartlarla belirlenmese de sistem hemen hemen aynı özellikleri gösterir.

İPOTEK NASIL YAPILIR?

İpotek sistemi, üç aşamadan gerçekleşir. İpotek, eşya hukuku kapsamında değerlendirilir ve MK. 881-897. maddelerle düzenlenir. Fakat bazı özel yasalar da farklı varlıkların rehin halini ipotek olarak değerlendirir ve buna ilişkin düzenlemeler içerir. Türk Ticaret Kanunu 875 ve sonrasındaki maddeler gemi ipoteği, Türk Sivil Havacılık Kanunu Madde 69 ise hava aracı ipoteği konularını düzenler.

FEK NEDİR? KONUT KREDİSİ İLE ALINAN EVLERDEN İPOTEK KALDIRMA İŞLEMLERİ

İpotek terkinine ilişkin harcın da ödendiği bilgisini içeren evrakın banka tarafından ilgili Tapu Müdürlüğüne gönderilmesi gerekir. Konut kredisi ile ev alan kişilerin, aldıkları evin üzerinden ipoteği kaldırması için öncelikler ilgili bankadan fek yazısı alması gerekir. Müşterinin talebi üzerine banka, vatandaşın konut kredisi kalmadığını ve borcunu ödediğini belirten bir fek yazısı verir. Bu resmi yazıya 'Fek' denir. Kredi ile alınan evin ipoteğinin kaldırılması için bu fek yazısını bankanın Tapu Genel Müdürlüğü'ne göndermesi de gerekir. Bu işlemin ardından Tapu Genel Müdürlüğü inceleme başlatır. Yapılan inceleme sonunda ipotek kaldırma işlemleri başlar. Bu süreçte vatandaşın istenen tüm evrakları teslim etmiş olması gerekir.

İPOTEK KALDIRMA ÜCRETİ 2021 NE KADAR?

Her yıl güncellenen ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ipotek kaldırma ücreti 2021 yılı için de güncellendi. Borçlu vatandaşlar Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne başvuru yaptıktan sonra başvurusu incelenmeye alınır. İncelemeden sonra bir sorun olmadığı takdirde başvuru onaylanır ve ipotek tamamen kaldırılır. İpotek kaldırma süresi alınan ev üzerinde inceleme yapılacağı için bir haftayı bulabilir. 2021 ipotek kaldırma ücreti bankadan bankaya değişiklik gösterir. Fakat bu ücret 100 ile 1000 TL arasında değişebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal