Özellikle pandemi sürecinde daha fazla artış gösteren online alışveriş, internetten alışveriş yapmanın kolaylığını yaşayanlar günümüzde de bu durumu devam ettiriyor. İnternet alışverişleri ile ilgili yeni bir düzenlemenin hayata geçirileceği öğrenilirken, içeriğinde kargo limiti ve vergi oranı artırılmasına ilişkin maddelerin olduğu düzenlemenin detayları merak edilmeye başlandı.
Yapılacak olan yeni düzenlemede kargo limitlerinin değişeceği ve vergi oranlarının da artırılacağı açıklanırken, yurt dışı siparişler için yapılan açıklamada bireysel alandaki alışverişlerde seçilen eşyalarda vergi oranlarında değişikliğe gidileceği bildirili. Ayrıca değeri 1.500 Euro’yu geçmemiş kitap vb. gibi basılı yayınlarda daha önceden belirlenen sıfır gümrük vergisi kararı devam ettirileceği aktarıldı.
Türkiye genelinde online alışverişin pandemiden sonra daha da hız kazanmasıyla birlikte yurt dışından elektronik eşyadan kitaba kadar pek çok ürünü kolaylıkla satın almak mümkün olmaya başladı. Yurt dışı ürünlerini tercih edenler için yeni bir düzenlemenin getirileceği bilgisi paylaşılırken 1 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olacak olan yeni düzenlemenin detayları da araştırılmaya başlandı.
Edinilen bilgilere göre 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren Avrupa Birliği'ne bağlı ülkelerden kargo yöntemiyle gelecek olan tüm ürünlerin vergilerinde artışa gidildi. Buna göre daha önceden uygulanan yüzde 20’lik maktu verginin yeni düzenlemeyle birlikte yüzde 30’a çıkarılacağı bildirildi.
1 Mayıs tarihi itibariyle geçerli olacak olan yeni düzenlemede ayrıca, 150 Euro’ya kadar yapılmış olan tüm alışverişlerde (ilaç dışında) eşyaların AB’den gelmemesi halinde ürünler yüzde 30 oranında tek maktu vergisine tabi tutulacak. 150 Euro ve 1500 Euro dışındaki değere sahip olan ürünler için de firmalar gerekli olan normal vergilerini almaya devam edecekler. Sadece yurt dışından alınan basılı yayınlara sıfır gümrük vergisi kararı devam ettirilecek.
Yeni düzenlemenin online alışveriş tutkunlarının durumlarını daha fazla zorlaştıracağını söyleyen Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanı Hakan Uçak, alınan eşyaların çeşitlerine göre Gümrük Vergisi, İlave Gümrük Vergisi, ÖTV ve KDV gibi vergilerin ödeneceğini ve bu durumunda bireysel ithalat yapanlara vergi yükünü artıracağını ifade etti.
Yeni düzenleme çerçevesinde yapılacak olan ithalat işlemlerinde öncelikle eşyaların ithalinde herhangi bir kısıtlama ya da yasaklama olup olmadığına çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Hakan Uçak, aynı zamanda 150 Euro’yu geçen ve 1500 Euro’yu geçmeyen bireysel ithalat işlemlerinde kişilerin normal ithalat vergilerini de ödemleri gerektiğini bilmeleri gerektiğini hatırlattı.
Her ürünün hızlı kargo sistemiyle ithal edilemediğini vurgulayan Hakan Uçak, ithali yasak olan bir eşyanın hızlı kargo yoluyla gelmediğini ve sadece gümrük mevzuatı tarafından izin verilen eşyalar bireysel ithalata konu edildiğini söyledi. Uçak, konuşmasının devamında kozmetik, takviye edici gıdalar ile birlikte tütün ve alkol cinsi eşyaların da hızlı kargo çerçevesine alınmadığı bilgisini de paylaştı.
Günümüzde 1000 Euro değerinde olan oyun konsolunu Çin’den satın almak isteyen bir kişinin 200 Euro tek ve maktu vergi ile birlikte 200 Euro'da ÖTV verdiğini belirten Hakan Uçak, kişinin toplamda 100 Euroluk ürüne 1400 Euro ödediğini söyledi. Yeni düzenlemenin hayat geçirilmesi sonrasında 1000 Euro değerinde olan oyun konsolunun ithalatı için kişinin, 200 Euro İlave Gümrük Vergisi, 240 Euro Özel Tüketim Vergisi ve aynı zamanda 259,20 Euro KDV ödemesi durumunda toplam 1.699,20 Euro ödeyeceğini aktardı.