12.10.2021-08:54 (Son Güncelleme:12.10.2021-10:21)


1

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

Güneş yüzeyindeki koyu renkli güneş lekelerinde Güneş'in manyetik alanında oluşan ışın ve plazma patlamaları sonucu küçük çaplı patlamalar meydana geliyor. Bir nevi kısa devre diyebileceğimiz bu patlamalar sonucunda röntgen ve ultraviyole gibi ışınlar ortaya çıkıyor.



2

Büyük patlamalar, milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceği endişesinde. Normalde Güneş Dünya'ya her zaman manyetize parçacıklardan oluşan rüzgarlar yolluyor. Lakin her 100 yılda meydana gelen nadir olaylar sonucu rüzgarlar fırtınaya dönüşüyor. Bu tarz fırtınalar, araştırmalara göre modern insan yaşamını anlık olarak etkileyebileceği yönünde gelişiyor



3

GÜNEŞ FIRTINASI ETKİLERİ

GÜNEŞ FIRTINASI ETKİLERİ

1921 fırtınası sonrası telgraf telleri alev almış, iletişim çok önemli bir oranda aksamıştı. Jeomanyetik fırtına sonucunda internetimiz kesilebilir ve küresel iletişim bu sebepten ötürü aksayabilir. Kıtaları birbirine bağlayan, denizaltındaki uzun internet kablolarının bu fırtınaya dayanıklı olmadığı düşünülüyor. Bu sebepten küresel iletişimin kopması, kopma sonucu tamirin de çok uzun sürme ihtimalinden söz ediliyor. ABD'de bir günlük internet kesintisinin 7 milyar dolar ekonomik etkisi olduğu düşünülürse, oluşacak etkilerin boyutu çok üst seviye olabilir.



4

Sadece internet değil, GPS ve cep telefonu gibi araçlar da çökebilir. Fırtınanın orta dereceli olacağı düşünülüyor. Küresel internet altyapısı, uydu, Tv sinyallerinde çökmeler yaşarsanız suçu direkt olarak Güneş'e atın.



5

GÜNEŞ FIRTINASI NE ZAMAN OLACAK?

GÜNEŞ FIRTINASI NE ZAMAN OLACAK?

Dün başlayan Güneş fırtınası, bugün geceye kadar sürecek ve gücü artabilir. Güneş fırtınasının gece yarısında bitmesi bekleniyor. Fırtına sonrası etkilerin ne olacağı bekleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR