Instagram'dan alışveriş yapanlar dikkat! Dolandırıcı tuzakları çoğaldı

Fotoğraf ve vido paylaşım uygulaması olarak hayatımıza giren Instagram, son zamanlardaki değişimiyle bir alışveriş platformuna döndü. Bu durum ise dolandırıcıların daha da artmasına neden olmaya başladı.

19.05.2022-21:32 - (Son Güncelleme: 19.05.2022-21:32) Instagram'dan alışveriş yapanlar dikkat! Dolandırıcı tuzakları çoğaldı

İnternetten gerçekleştirilen alışverişlerde yaşanan mağduriyetler giderek artmaya başladı. Özellikle pandemi sürecinde online satış mağazası halini alan Instagram, dolandırıcıları tuzaklarını genişletmesine neden oldu.

Birbirinden kaliteli görseller ile süslenmiş olan profilleri gören Instagram kullanıcıları istedikleri ünleri uygun fiyatla almak için o hesaplarla iletişime geçiyorlar. Genel olarak tek bir numara üzerinden Whatsapp hattı üzerine yönlendirilen kullanıcıların siparişleri ise dolandırıcıların eline geçiyor.

Seçilen ürünün bedelini verdikleri iban numarasına yatırmasını isteyen dolandırıcılar, ürün seçimi yapan vatandaşın parasını aldıktan sonra ürünü göndermiyorlar ve mağduriyet burada başlıyor. Aynı zamanda “Kargo ücreti ödemeyeceksiniz” güven veren Instagram satıcıları, para hesaba yatırıldıktan hemen sonra kullanıcıyı engelliyorlar ya da isim değiştirerek ortadan kayboluyorlar.

Instagram'dan alışveriş yapanlar dikkat

Instagram'da muhatap bulunamıyor!

İnternet hesaplarından yaptığı alışveriş esnasında dolandırılma mağduriyeti yaşayan Bilgi İşlem Uzmanı Suzan Kelleci, Instagram'da 'Sandalsepetim' kullanıcı adıyla oluşturulan sayfadan 3 çift terlik aldığını ve kendisine gelen ürünlerle gördüğü ürünler arasında renginden tut numarasına kadar çok farklılık olduğunu söyledi. İletişim numarasını arayarak ürünleri iade etmek isteyen Suzan Kelleci, muhasebeden parayı ger iade edecekleri ifadesini duyduğunu fakat iade işleminin kesinlikle yapılmadığını anlattı. Daha önce ‘sandalsepetim’ adını kullanan sayfanın ise şimdilerde ‘sandaletsepetim’ olduğunu aktaran Kelleci, sayfa hakkında onlarca şikayete sonradan tanık olduğunu belirtti.

Instagram dolandırıcılarının bir başka hedefi ise Esra A. isimli bir kullanıcı oldu. O da 'sandalsepeti', 'sandaletsepetim' ve 'slippersepetim' isimli sitelerden havale/EFT ile satış yapıldığını ve bedelin alınması sonrası ürünlerin kesinlikle gönderilemediğini söyleyen Esra A., siparişin verildiği gün kargosunun ve faturasının iptal edildiğini anlattı.

Mine Aydemir adlı bir başka kullanıcı ise Instagram’da 'Sandalet Sepetim' ismini kullanan bir hesaptan aldığı 2 çift terliğin kargolanmadığını ve mesajlarıma da dönüş yapılmadığını söyledi. Ödemesinin ger yapılması konusunda şikayeti olan Mine Aydemir, hiçbir şekilde muhatap bulamadığı konusunda isyan etti.

Kullanıcıların yorumlarına dikkat edin!

Dolandırıcı profillerinde sergilenmiş olan ürünlerin gönderilmemesi, herhangi bir şikayet olup olma durumunu ürünlerin yorum kısmının kapalı tutulmasından anlayabilirsiniz. Kullanıcıların ürünlerin yorumlarını okumaları ya da kontrolünü sağlamaları dolandırıcılık mağduriyetinin önüne geçebilir. Bir de Instagram’dan ürün satın alınması sonrası mutlaka ‘kapıda ödeme’ seçeneğini seçmelisiniz. 

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal