03.02.2021-09:37 (Son Güncelleme:03.02.2021-09:37)


1

İngiltere'de bilim insanları, kentte görülen ve tüm ülkeye hızla yayılan Kovid-19 mutasyonunun, kaygı verici yeni değişiklere uğradığını duyurdu. Uzmanlar, bu değişimin aşı etkinliğini etkileyebilecek olmasına karşın, ülkede kullanan aşıların hâlâ sonuç vereceğini belirtiyor. Virüsün Güney Afrika’da görülen varyantı için acil test programı başlatılırken yeni seyahat yasakları alındı.



2

‘Mutasyon Geçirmiş Varyant Vakası Sayısı Az’

‘Mutasyon Geçirmiş Varyant Vakası Sayısı Az’

Uzmanlar, İngiltere'de E484K mutasyonun görüldüğü çok az varyant vakası olduğunu belirtti. Bilim insanları, bu durumun bu varyantın tüm versiyonlarında mutasyon olduğu anlamına gelmediğini söyledi.



3

Yeni varyantların görülmesi veya bunların değişmeye devam etmesi beklenmedik bir durum değil. Tüm virüsler, çoğaldıkları zaman mutasyona uğrayabilir.



4

Leicester Üniversitesi'nden virüs uzmanı Dr. Julian Tang, insanların alınan tedbirlere uymaya devam etmesini, virüsün daha fazla mutasyona uğramasına fırsat vermemesi gerektiğini belirtti.



5

Dr. Tang, ‘Aksi halde virüs sadece yayılmaya devam etmez evrim de geçirir. Virüsün yayılması, yeni ortaya çıkan varyantlar için bir 'erime potası' olur’ dedi.



6

‘Virüsün Bağışıklık Sisteminden Kaçmasına Yardım Ediyor’

‘Virüsün Bağışıklık Sisteminden Kaçmasına Yardım Ediyor’

Bunun yanı sıra Moderna aşısının ilk sonuçları, aşının bu varyantlardan da etkili olduğunu ortaya koydu. Bağışıklık tepkisininse eskisi kadar güçlü veya uzun süreli olmayabileceği belirtiliyor.



7

Yakın zamanda onay alması beklenen Novavax ve Janssen'in aşılarının da koruma sağlayabileceği kaydedildi.



8

‘Aşılar Yeniden Tasarlanabilir’

‘Aşılar Yeniden Tasarlanabilir’

Uzmanlar, gerekmesi durumunda aşıların birkaç hafta veya ay içerisinde yeniden tasarlanabileceği ya da üzerinde küçük değişiklikler yapılabileceğini kaydetti. Uzmanları sevindiren önemli bir noktada varyantların birbirinden ayrışmak yerine benzer şekilde mutasyona uğramaları. Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Ravi Gupta, ‘Bu, bize (virüslerin) tercih ettikleri bazı yollar olduğunu gösteriyor. Bu yolları aşıyla kapamak için çalışabiliriz’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR