İngiltere'de Türkiye'yi yakından ilgilendiren skandal yasa tasarısı kabul edildi!

İngiltere'de günlerdir protestoya sebep olan mülteci karşıtı yasa tasarısı olarak nitelendirilen ''Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısı'' parlamentonun üst kanadı olan Lordlar Kamarasında kabul edilmiştir.

28.04.2022-08:49 - (Son Güncelleme: 28.04.2022-09:43) İngiltere'de Türkiye'yi yakından ilgilendiren skandal yasa tasarısı kabul edildi!

Ülkeye yasa dışı yollarla girmeye çalışan göçmenlere hapis cezası verilmesi ve ardından vatandaş olanların kendilerine haber verilmeyip vatandaşlıktan çıkarılması gibi düzenlemeleri içinde bulunduran tasarı, Lordlar Kamarasında 157 oya karşı 212 oyla kabul edilmiştir. Bu tasarı, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in onayıyla birlikte yasalaşacak. 

Düzensiz göçmenlerin tümüne hapis cezası

İngiliz parlamentosu, Temmuz 2021'de iltica etmek amacıyla ülkeye yasa dışı yollarla girmenin suç olarak sayılmasını öngören tartışmalı ''Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısı''nı gündeme taşımıştı. Bu yasa tasarısı, düzensiz yollarla İngiltere'ye bir şekilde ulaşan herkese hapis cezası verilmesi öngörülmektedir.


''Mültecileri geri itenlerin cezadan muaf tutulması ölümlere yol açabilir''

Mültecileri içinde taşıyan küçük teknelere müdahale eden yetkilileri uygulanacak cezai işlemlerden muaf tutan bir maddeye de yer verilen düzenlemenin, geri itmeler esnasında ölümlere yol açabileceği belirtilmektedir. 

Vatandaşlık iptali haber verilmeden yapılacak

Uygulanacak tasarıya sonradan eklenmiş bir madde ise sonradan vatandaş olan ya da diğer ülkelerle aile bağı bulunan İngiliz vatandaşlarının kendilerine haber verilmeyip vatandaşlıklarının iptal edilmesinin önünü açmaktadır. Hükümet de tüm gelen tepkilere rağmen ayrımcı ve ırkçı bulunan madde konusunda herhangi bir geri adım atmadı. 

 ''Çatışma ve zulümden kaçan mülteciler için kasvetli bir gün''

Londra Merkezli Uluslararası Af Örgütünün İngiltere Mülteci ve Göçmen Hakları Direktörü Steve Valdez-Symonds, söz konusu olan yasa tasarısının Lordlar Kamarasında onaylanmasının sonrasında yapmış olduğu açıklamada, ''Çatışma ve zulümden kaçan mülteciler için gerçekten kasvetli bir gün.'' şeklinde durumu değerlendirdi. İngiliz hükümetinin, uzun süre devam eden uluslararası anlaşma Mülteci Sözleşmesi'ni yırttığını ve mültecilere borçlu olduğu sorumluluğu utanç verici bir şekilde terk ettiğini söyleyen Valdez-Symonds, konuşmasında: ''Bu yasa tasarısının altında yabancı düşmanlığının yattığı çok açık. Baskı, işkence ve sömürü mağdurlarına karşı acımasız olduğu kadar, karşılaştıkları ırkçılık ve önyargıyı da sömürüyor. Bu yasa tasarısındaki iltica önlemleri uygulanırsa, sığınma hakkı olanlar, insan kaçakçılarına ve tacizcilere karşı daha savunmasız hale gelirken, İngiltere'nin itibarına leke sürülür.'' dedi.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal