İngiltere yasa dışı göçmen sorunun çözümü için yeni bir planı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Planın detayları ise İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından açıklandı.
İngiliz bakan, plan için "son on yılın en önemli revizyonu" yorumunda bulundu.
dışı göç şebekeleriyle mücadele etmek ve hak sahibi olmadıkları halde sığınma talebinde bulunanları engellemek, planın amaçları arasında.
Yeni plana göre göçmenler, başvuruları onaylanana kadar açık denizlerdeki sığınma merkezleri veya üçüncü ülkelere gönderilecek. Yasa dışı göçmenler ise sığınma hakkı verilse bile yerleşim hakkına sahip olamayacak.
Bunun yerine 30 ay süreyle "geçici koruma" statüsü alacak. Sığınma talepleri reddedilenler de sınır dışı edilecek.
Plan sayesinde, zulüm veya şiddetten kaçan göçmenlere "yasal yerleşim" hakkı tanınacak. Bu kişiler hızlı bir şekilde süresiz oturma izni alabilecek.
İnsan kaçakçılarına ise ömür boyu hapis cezası verilebilecek.
Geçen yıl Fransa'dan İngiltere'ye Manş Denizi üzerinden 8 bin 500 kişi yasa dışı geçiş yaptı. Bu yıl söz konusu sayının 800'den fazla olduğu belirtiyor.
Göçmenlerin tutulabileceği yerler arasında ise Man Adası ve Cebelitarık gibi İngiliz sömürgeleri bulunuyor. Ancak söz konusu yönetimler, daha önce herhangi bir göçmeni kabul etmeyeceklerini açıklamıştı.