İngiltere'de Gizli Polislere İlişki Talimatı

İngiltere Polis koleji tarafından yayınlanan kılavuzda yer alan ifadeye göre gizli polisler, bir acil tehdit algılamaları durumunda görevin ve kendilerinin selameti için şüphelilerle ilişkiye girebilecek.

15.10.2020-10:13 - (Son Güncelleme: 15.10.2020-09:36) İngiltere'de Gizli Polislere İlişki Talimatı

Ulusal standartları belirleyen pols kolejinin yayınladığı kılavuza göre gizli polisler, kendileri ve başkalarına yönelik bir tehdit algıladıkları durumda görevin ve kendilerinin selameti için şüphelilerle ilişkiye girebilecek.

Kılavuza göre, açığa çıkma tehdidini en aza indirgeyecek şekilde ilişkinin mümkün olduğunca kısa tutulması ve durumun hemen üst düzey yetkilendirme görevlilerine bildirilmesi gerekiyor.

İSTİSNAİ DURUMLARDA İLİŞKİ KABUL EDİLİYOR

2015 yılında Metropolitan Polisi'nin "istismarcı ve manipülatif" ilişkiler kurdukları 7 kadından özür dilemelerine ve tazminat ödemelerine rağmen yeni düzenleme yapıldı. Kılavuzda şüphelilerle ilişkilerin yasak olduğu belirtilirken, gizli operasyonlarda cinsel temas ve iletişim kabul ediliyor. Ancak yalnızca istisnai durumlarda bu yönteme başvurulması gerektiği belirtiliyor.

KIDEMLİ MEMURLARA RAPOR ETMELERİ GEREKİYOR

Gerekli ve istisnai durumun ne olduğunun polis memurları tarafından belirleneceği belirtilen kılavuzda şu ifadeler yer aldı: "Gizli görevli bir memur, samimi bir cinsel ilişkiye girerse (örneğin, yapmamaları halinde kendilerine ve/veya başkalarına yönelik acil bir tehdit algılarsa), bu faaliyet tehdidi azaltmak için gerekli asgari davranışlarla sınırlandırılacaktır." Gizli polislerin, soruşturma yapılması ve operasyonun devamına karar verilmesi için durumu derhal kayıt altına almaları ve kıdemli memurlara rapor etmeleri gerektiğinin altı çizildi.

Kılavuzda,"Gözetim ve yönetişim organlarına yönlendirme, uygun olduğu durumlarda düşünülmelidir" denildi. Diğer yandan operasyonu denetleyen kıdemli görevlilerin de gereken durumlarda cinsel iletişim kurulmasına onay verecekler. Bu yönde bir ilişkiye yetki veren memurun, "teminat ihlali" olarak tanımlanan kuralı da dikkate alması gerekecek.

"KADINLARIN YAŞADIĞI İSTİSMAR SON BULMALI"

Bu durumun gizli polisler tarafından taktik olarak kullanılmaması gerektiğinin altı çizilirken, hayata geçirilen düzenleme manipülatif ilişkilerde mağdur olan şahıslar tarafından öfkeyle karşılandı. 2015'teki skandaldan bu güne hiçbir şeyin değişmediğini vurgulayan Alison isimli şahıs, "En azından polis rehberlerinde şimdi bu tür ilişkilerin yanlış olduğu ve hiç yaşanmaması gerektiği söyleniyor ancak bu yeterli değil. Benim ve tanıdığımız 30'dan fazla kadının yaşadıkları, maruz kaldıkları istismar son bulmalı" diye konuştu.

"YASALLAŞTIRILMAMALI, YASAKLANMALI"

Police Spies Out Of Lives (Casus Polisler Hayatlardan Dışarı) isimli organizasyonda görev yapan Alice, polisin kurduğu manipülatif ilişkilerin suç sayılması gerektiğini ve Polis Koleji'nin şüphelilerle ilişki yaşaması için bir boşluk sağlamaması gerektiğini ifade etti.

"Bunu yasallaştırmak değil, yasaklaştırmak istiyoruz" ifadelerini kullanan Alice, bir memurun gizli kimliğini kullanırken ilişki kurmasının yasa dışı olduğunu söyleyen bir mevzuata ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Parlamentodan geçen düzenleme ile birlikte memurlara suç işlemeleri için açık yetki verildiğini söyleyen Alice, yasanın çarpıtılmaya çok müsait olduğuna dikkat çekti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal