İngiltere Coronavirüsten Hayatını Kaybedenleri Yakacak

İngiliz hükümetinin coronavirüs tasarısında, bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin gerekmesi durumunda zaruri olarak yakılması konusunda bir madde olması, Yahudiler ile Müslümanların tepkisine yol açtı.

23.03.2020-16:52 - (Son Güncelleme: 23.03.2020-16:51) İngiltere Coronavirüsten Hayatını Kaybedenleri Yakacak

İngiltere'de Müslüman ve Yahudiler, coronavirüs sebebiyle yaşamını yitirenlerin yakılması planından endişe ediyor.

Coronavirüs ile mücadele çerçevesinde parlamentoya sunulan tasarıda, hükümete coronavirüsten ölenlerin cesetlerini yakma yetkisi verecek bir madde de bulunuyor.

Müslüman ve Yahudilerin inançlarına uymadığı için tepki gösterdiği tasarıda, "Bedenin imhası için kişisel seçime mümkün olduğunca saygı duyulacaktır” ifadelerine yer veriliyor.

Ancak aynı metinde, "uygun bir alternatifin bulunmadığı durumlarda, cesedin gömülmesine veya yakılmasına karar verilebileceği" belirtiliyor.

"KİMSENİN HAFİFE ALDIĞI BİR ŞEY DEĞİL"

İngiltere Müslüman Konseyi'nden yapılan açıklamada, tasarının bazı olağanüstü durumlarda dini defin usullerini etkileyebilecek hükümler içerdiği ifade edilerek, "Bu, kimsenin hafife aldığı bir şey değil ve endişelerimizin dikkate alındığından emin olmak için çok çalıştığımız konusunda toplumumuzu temin etmek istiyoruz" denildi.

Dinlerde defnin önemi ve risklerin nasıl düşürebileceği hususunda diğer inanç gruplarıyla birlikte çalışıldığının altı çizilen açıklamada, Müslümanlar da yerel düzeyde diğer inanç grupları, topluluklar, yerel ve ulusal hükümet kurumları ile olumlu bir diyalog geliştirmeye davet edildi.

YAHUDİLER DE TEPKİLİ

İngiltere Yahudi Temsilciler Kurulu da tasarıdaki zorunlu ceset yakmaya tepki koydu. Hükümeti cenazelerde dini geleneklere saygı gösterme çağrısında bulunan Kurul Başkanı Marie van der Zyl, "Bu salgına yenik düşenler için istedikleri şekilde defnedileceklerini bilmeleri önemli" şeklinde konuştu.

Müslümanlar ve bazı Hıristiyan grupların da benzer inançları olduğuna dikkati çeken Van der Zyl, İngiltere Yahudilerinin büyük bir çoğunluğunun hayatını kaybeden kişinin yakılması değil, gömülmesi gerektiğini düşündüğünün altını çizdi.

Hükümete, tasarıda yerel yetkililere cenazelerin tesliminde dini inançları göz önünde bulundurma yetkisi verecek şekilde değişikliğe gitme çağrısında bulunan Van der Zyl, "Cesetlerin yakılması yalnızca acılı ailelerin üzüntüsünü artıracağı gibi temel dini özgürlükleri de ihlal edecektir” yorumunu yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal