İngiltere, Avrupa'nın ilk nükleer adımını attı: Yüksek ayarlı düşük zenginleştirilmiş Uranyum Üretim Tesisi için 196 milyon Sterlin yatırım

İngiltere, nükleer enerji sektöründe önemli bir adım atarak Avrupa'da bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Yeni nesil nükleer enerji tesislerine yakıt sağlamak amacıyla, yüksek ayarlı düşük zenginleştirilmiş uranyum (HALEU) üretim tesisi için 196 milyon sterlinlik bir yatırım yapma kararı aldı.

08.05.2024-13:50 - (Son Güncelleme: 08.05.2024-16:34) İngiltere, Avrupa'nın ilk nükleer adımını attı: Yüksek ayarlı düşük zenginleştirilmiş Uranyum Üretim Tesisi için 196 milyon Sterlin yatırım

Enerji Güvenliği ve Sıfır Emisyon Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İngiltere, halihazırda Rusya'nın hakim olduğu HALEU pazarında bağımsızlığını artırmayı ve nükleer enerji tedarikini güvence altına almayı hedefliyor. Bu doğrultuda, uluslararası bir şirket olan Urenco'ya HALEU üretim tesisi kurması için kaynak sağlayacak.

Avrupa'da bu alanda bir ilke imza atacak olan tesis, ülkenin kuzey batısındaki Cheshire'da kurulacak. Planlanan tesisin 2031 yılına kadar ihracata veya yurt içi kullanıma hazır şekilde yakıt üretmesi bekleniyor. Ayrıca, tesisin kurulmasıyla birlikte 400 yüksek vasıflı istihdam oluşturulması planlanıyor.


Amaç Rusya'nın Avrupa'daki etkisini azaltmak

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, yapılan açıklamada, Rusya'nın Avrupa'nın enerji pazarındaki hakimiyetini kırmak için bu tesisin kurulmasının önemine vurgu yaptı. Sunak, Rusya'nın uzun süredir güçlü nükleer yakıtın tek tedarikçisi konumunda olduğunu belirterek, bu durumun Avrupa'nın enerji güvenliği açısından risk oluşturduğunu ifade etti.

İngiltere, nükleer enerji kapasitesini 2050 yılına kadar dört katına çıkarmayı ve nükleer enerjide son 70 yılın en büyük genişlemesini gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bu yeni tesiste üretilecek olan HALEU, bu hedeflerin gerçekleşmesine önemli bir katkı sağlayacak gibi görünüyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal