İngiliz Financial Times CHP'deki adaylık savaşına ilişkin yazdı: Kılıçdaroğlu can atıyor ama kazanma ihtimali en düşük aday!

Dünyaca ünlü olan İngiliz gazetesi Financial Times, Türkiye'deki mevcut seçim sürecini yakından takip etmektedir. 6'lı masanın dağılmasından sonra CHP'deki aday krizine yönelik bir analiz kaleme alan gazete, Kılıçdaroğlu'nun aday olmak için resmen can attığını ancak Başkan Erdoğan'ı yenebilecek güce sahip olmadığını yazdı. İşte haberin detayları...

05.05.2022-17:48 - (Son Güncelleme: 05.05.2022-17:48) İngiliz Financial Times CHP'deki adaylık savaşına ilişkin yazdı: Kılıçdaroğlu can atıyor ama kazanma ihtimali en düşük aday!

İngiltere'nin saygın gazetelerinden biri olan Financial Times, kapsamlı bir şekilde analiz hazırlayarak muhalefetin gelecek yıl yapılması planlanan seçimlerde Başkan Erdoğan'ın karşısına kimi çıkaracağına yönelik öngörülerde bulundu. ''Erdoğan'ı yenmek: Türkiye'de muhalefet bir şampiyon arıyor'' başlığının kullanıldığı makalede, muhalefetin cumhurbaşkanlığı adayını açıklamakta gecikmesinin elindeki en iyi fırsatı yitirmesine neden olabileceği bildirildi. Kılıçdaroğlu'nun 2010'dan bu yana partiyi yönettiğine ve Erdoğan'a karşı arka arkaya mağlubiyetler aldığına dikkat çekilirken, 2019'da olan yerel seçimlerde zafer elde etmesi ve 20 yıl süresince hem başbakan hem de cumhurbaşkanı olarak ülkeyi yöneten Erdoğan'a karşı düzenlenen bir ittifak oluşturmasının çok büyük bir başarı olduğu da belirtildi. 

Rusya-Ukrayna savaşı

Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat'ta başlayan savaş ile beraber Türkiye'nin bir arabulucu olarak NATO ülkelerinin gözüne önemini artırdığına ve Erdoğan'ın bu fırsatı kullandığının da altı çizildi.

''Kılıçdaroğlu aday olmaya can atıyor'' 

Diğer yandan muhalefetten bir yetkili ise, ''Eğer bana geçen yıl sorsaydınız, bu seçimde zafer çantada, Erdoğan kaybedecek derdim fakat şimdi bu konudan daha az eminim'' diye söyledi. 

Kazanma ihtimali neredeyse en düşük olan aday Kılıçdaroğlu

Muhalefet kanadında en büyük endişenin Kılıçdaroğlu'nun kendisini Erdoğan karşısında aday göstermesi ve Erdoğan'ın onu ''canlı canlı yemesi'' olduğu aktarılırken 5 ittifak partisinden üst düzey bir yetkili ise, ''Kılıçdaroğlu, aday olmaya can atıyor. En iyi cumhurbaşkanı olacağına kuşkum yok fakat o kazanma ihtimali en düşük olanı'' diye konuştu. Yapılan analizde, ''Türkiye cumhurbaşkanına karşı yarışmak için kim seçilirse seçilsin, Mart ayında yüzde 61'e ulaşan kaçak enflasyona öncülük etmesine rağmen ülkenin en popüler siyasi isimlerinden bir olmaya devam eden deneyimli bir politikacıya karşı karşıta kalacak'' söylendi. 


İngilizler İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ı öne çıkarıyor

2014 yılında Erdoğan'ın 13 puanlık bir farkla kazandığı vurgulanırken yapılan anketlerde Erdoğan'nın karşısında kafa kafaya yarışabilecek iki potansiyel aday olduğu da belirtilmiştir. Financial Times, bunların Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu olduğunu belirtti. Yavaş'ın muhafazakar ve milliyetçi olduğunu ancak aynı zamanda ise deneyimli olduğunun da altınız çizerken İmamoğlu'nun da öne çıktığını aktardı.

''Sistemi değiştirmeyebilir''

Ancak İmamoğlu'nun Erdoğan'ın yaratmış olduğu cumhurbaşkanlığı sisteminin rafa kaldırmak adına ''çok hırslı'' olduğuna dair yorumlar yapıldı. Muhalefetteki küçük partilerden birinin üst düzey yetkilisi ise, ''O yeni bir Tayyip Erdoğan olabilir. Kimse bunu istemez. Bir kez o role geldiğinde ve bütün o güçle istediğini yapabilirsin'' şeklinde yorum yaptı. Gazeteye konuşan ve İmamoğlu'na oldukça yakınlığıyla da bilinen bir yetkili de, ''Erdoğan ile tek benzerliği Karadenizli olması ve gençken futbol oynaması. Bu ikisi haricinde hiçbir ortak noktaları yok'' diye ifade etti.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal