İnek bayramı nedir, neden kutlanır ? İnek bayramı ne zaman ortaya çıkmıştır?

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri tarafından eski bir gelenekten günümüze kadar uzanmış olan İnek Bayramı her sene büyük bir coşku ile kutlanılmaktadır. Ankara halkının da katıldığı bu bayramda çeşitli kostümler giyerek Cebeci'de yürüyüşler gerçekleşir. İnek Bayramı nedir? İnek Bayramı neden kutlanır? İşte ayrıntılar.

16.05.2022-22:03 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-22:03) İnek bayramı nedir, neden kutlanır ? İnek bayramı ne zaman ortaya çıkmıştır?

Her sene Ankara Cebeci'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerin düzenlendiği bir etkinliktir. Çalışkanlığı ile vurgulanan inek sembolü bu etkinlik için seçilmiştir. Öğrenciler bu günde birbirinden farklı kostümler giyerek inek ile birlikte yürürler.

İnek Bayramı ne demektir?

Yıldız'dan bu yana radyonun az olduğu zamanlarda boş zamanları geçirmek için eğlenmek için öğrenciler kısıtlı imkanlarla kendi aralarında eğlenceler tertiplerdi. Ankara'da öğrenci olmak İstanbul'da öğrenci olmakla kıyasla imkanlar daha azdı. 1937 yılında müzikli eğlenceler kurumsallaştırılmıştır. 1938 yılında ise sadece öğrencilerin değil Ankara halkının da katıldığı bir etkinlik olmuştur. Etkinlikte inek sembolünün seçilmesi ise çalışkanlığın sembolü olmasındandır. 1937-38 yıllarında karikatürlerle inek simgelenerek, verimli, yararlı, çalışkan, bazı yerlerde kutsal hayvan olarak sayılan inek şenliğin sembolü oldu. Bu etkinliğe de 'İnek Bayramı' adı verilmiştir.

İnek Bayramı ne zaman yapılmaktadır?

Her yıl Mayıs ayının ilk haftası Ankara Üniversite Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri tarafından inek bayramı olarak kutlanmaktadır.

inek bayramı nedir

İnek Bayramı kutlamaları

1942-43 dönemlerinde öğrenciler inek bayramında bir canlı ineği de aralarına alarak kendileri de çeşitli kostümler giyerek Ankara sokaklarında dolaştılar. Bu durum Ankara halkının da dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Zaman içinde İnek Bayramı şenlik niteliği kazanır ve bu bayram 2-3 gün şenliklerle sürmektedir. Fakültede ki şube bir konuşma hazırlar ve kendi şubelerini överek karşı şubelere taş atılırdı. Mali şube öğrencilere 'bakkal', idari şube öğrencilerine 'tellak' gibi isimler takılarak espri haline getirilirdi. Öğrenciler çeşitli kostümler giyer, tertip komitesi bir inek bulur, onu süsler ve her şubeden öğrenciler kendi şubelerini temsil eden kıyafetlerle ineğin etrafında davullar, trampetler çalarak Ankara Cebeci Dörtyol'a kadar gezerler geri dönerlerdi.

Her şube belirlenen günde kendi fermanlarını okurlar. 70'li yıllarda bu bayram oyun ve skeçler düzenlenerek dah da eğlenceli hale gelmişti. Zaman ilerledikçe mezuniyetler de bu geleneği sürdürmüşlerdi.

1970'li yılların başında bazı öğrencilerin karşı gelmesi ile güvenlik tedbirlerin sıkıntısı ile kutlanmazken, tekrardan 1982 yılında İnek Bayramı kutlanmaya başlanmıştır. 

Ceren Kozan
cerenkozan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal