İndikatör Nedir? İndikatör Ne İşe Yarar?

Borsa ve yatırımla ilgilenen kişi ya da şirketlerin çok sık duyduğu kelimelerin başında indikatör gelir. Peki indikatör nedir? İndikatör ne işe yarar? Yatırımlarda indikatör kullanmanın faydaları nelerdir?

04.03.2021-09:46 - (Son Güncelleme: 04.03.2021-09:46) İndikatör Nedir? İndikatör Ne İşe Yarar?

İndikatör yabancı bir kelimedir. Türkçe karşılığı ‘gösterge’ anlamına gelir. Göstergeler trend dönüşlerini ve fiyat hareketlerini belirterek yatırımcılara ipuçları verir. Böylece yatırımcıları yönlendirerek borsada doğru hamleler yapmalarına yardımcı olur.

İNDİKATÖR NEDİR?

İndikatörler borsa piyasasında teknik analizler yaparak al sat işlemi gerçekleştiren yatırımcılara yardımcı olan ve onları yönlendiren teknik göstergelerdir. İndikatör verileri incelenerek piyasa hakkında yön tahminleri yapılması mümkün hale gelir. Bu sayede yüksek kazanç imkanı yakalanır. Bu noktada gösterge okuması oldukça önemlidir. Çünkü her yatırımcı, göstergeleri farklı şekilde yorumlar. İndikatörler, eğer tek başlarına kullanılıyorsa hata verme olasılığı bir hayli yüksektir. Bu nedenle destekleyici unsurlar da kullanılmalıdır.

İndikatörleri oluşturan algoritmalar karmaşık olsa da basit hareketli ortalamalar göstergeleri oldukça basittir. Bu göstergelere bakarak hızlı bir şekilde yorum yapılabilir. İndikatörler, karmaşık matematik hesaplarını kullanışlı grafiklere dönüştürür. Farklı kullanım alanlarına sahip indikatörleri aynı anda kullanmak bir hissenin gelecekteki fiyatını öngörmek açısından faydalıdır.

İndikatör nedir? Sorusunun yeni yatırımcılara yönelik kısa cevabı bu şekildedir.

İNDİKATÖR NE İŞE YARAR?

Teknik analizlerde sıkça kullanılan göstergeler; piyasadaki fiyat hareketlilikleri, hacim verileri ve piyasa yönü hakkında yatırımcıları yönlendirici bir işleve sahiptir.

İndikatörler fiyatların sadece şu anki durumunu göstermekle kalmaz, geçmiş hareketleri ile birlikte gelecekteki fiyatlar hakkında tahmin yapılmasına olanak sağlar ve yatırımcılara çeşitli sinyaller verir.  Bu sayede; kısa, orta ve uzun vade yatırımlarında, yatırımın olumlu sonuçlanmasına yardımcı olur.

İndikatörlerin kullanım çeşitliliğine bakıldığında yatırımcılar için hayati bir öneme sahip olduğu yorumu yapılabilir.

İNDİKATÖR ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

 İndikatörler kullanım amaçlarına göre farklılık gösterir. Teknik analizlerde en çok kullanılan indikatörler şu şekildedir; 

RSI İNDİKATÖRÜ

Türkçe anlamı Göreceli Güç Endeksi olan RSI indikatörü, aşırı alım satımları hesaplayarak yatırımcılara al-sat sinyali verir.

MACD İNDİKATÖRÜ

MACD indikatörü, Piyasa hareketliliğin çok fazla oynak olduğu dönemlerde yatırımcılara gelecekteki muhtemel yön hakkında direktifler vererek al - sat veya negatif uyumsuzluk sinyallerini gösterir.

CCI INDIKATÖRÜ

Orijinal adı Commodity Channel Index olan CCI indikatörü, oldukça komplike bir algoritmayla hesaplanır. CCI göstergeleri, yatırımcıların seçim yaptığı periyodda geriye dönük olarak her günün ayrı, ayrı kapanış en yüksek ve en düşük fiyatlarının toplanarak üçe bölünmesiyle bulunur. Aynı dönemdeki hareketli ortalamayı ve basit hareketli ortalamayı referans alır. Sonuçları -100, +100 değerleri arasındadır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal