İncirin Besin Değerleri ve Vücuda Yararları Nelerdir?

İncir, kabızlık, hazımsızlık, öksürük ve bronşit gibi bir çok hastalığın tedavisine iyi gelen bir meyvedir. İncirin başka ne gibi faydaları vardır? Detaylar haberimizde...

04.03.2020-11:30 - (Son Güncelleme: 04.03.2020-11:24) İncirin Besin Değerleri ve Vücuda Yararları Nelerdir?

İncir, insanlar tarafından tüketilen en eski meyveler arasındadır. İncir ağacı yaprak döken ve 7-10 metre yüksekliğe kadar büyüyebilen bir ağaçtır. İncir ağaçları 100 yıla kadar yaşayabilir ve ağacın yüksekliğini geçebilecek uzun ve kıvrımlı dallara sahiptir. Birçok tohumdan oluşur ve 3-5 santimetreye kadar büyür. Büyürken yeşil renk alırlar, olgunlaşıp büyüdüklerinde mor ya da kahverengi renge dönüşebilir.

Şaşırtıcı bir gerçek; incir aslında bir meyve değildir. Botanik olarak bakıldığında incir ağacının yapraklarının uzanıp, büyüyüp bir kese içerisinde çiçeğinin oluşmasıdır.

İncir, Sodyum, Potasyum ve Magnezyum açısından çok zengindir. Zengin bir C vitamini kaynağı olan incir, yüksek oranlarda B3, B6, B2 ve K vitamini içermektedir. Kalp ve mide için çok önemli özelliği olan lif açısından da çok zengindir. Kuru incirin besin değeri, taze incirinkinden daha fazladır. Tek bir kuru incir, yumurta yemek kadar iyidir. Taze veya kurutulmuş incir, güçlü antioksidanlar içerir.

İNCİRİN BESİN DEĞERLERİ

100 g incirde aşağıdakiler bulunur:

  • Su: 79,11 g
  • Enerji: 74 kcal
  • Protein: 0.75 g
  • Toplam yağ: 0.3 g
  • Karbonhidrat: 19.18 g
  • Lif: 2.9 g
  • Toplam şeker: 16.26 g
  • Kalsiyum: 35 mg
  • Demir: 0,37 mg
  • Magnezyum: 17 mg
  • Fosfor: 14 mg
  • Potasyum: 232 mg
  • Sodyum: 1 mg
  • Çinko: 0.15 mg
  • C vitamini, toplam askorbik asit: 2 mg
  • Tiamin: 0,06 mg
  • Riboflavin: 0.05 mg
  • Niasin: 0.4 mg
  • B-6 Vitamini: 0.11 mg
  • Folat, DFE: 6 µg
  • B-12 Vitamini: 0 µg
  • A Vitamini, RAE: 7 µg
  • A Vitamini, İÜ: 142 İÜ
  • E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.11 mg
  • D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
  • D vitamini: 0 IU
  • K Vitamini (filokinon): 4.7 µg
  • Yağ asitleri, toplam doymuş: 0,06 g
  • Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.07 g
  • Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.14 g
  • Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Kafein: 0 mg

İNCİRİN FAYDALARI

İncirin sağlık yararlarından bazıları şunlardır:

HİPERTANSİYONA İYİ GELİR

İncir A, B1 ve B2 Vitaminleri, manganez ve potasyum, magnezyum, bakır, demir ve fosfor bakımından zengindir. Yüksek potasyum seviyesi ve düşük sodyum seviyesi, hipertansiyonu olan insanlara rahatlama sağlar.

DÜŞÜK KOLESTEROL

İncirlerde, kolesterol seviyelerini düşürdüğü bilinen ve çözünen bir lif olan pektin bulunur. İncirdeki lif, sindirim sisteminizdeki aşırı kolesterolü temizler ve onu bağırsaklara taşır. İncir ayrıca serotonin üretilmesinden sorumlu B6 vitaminini de içerir. Bu serotonin ruh halinizi yükseltir ve kolesterolü düşürür. Kuru incir, vücuttaki doğal kolesterol sentezini azaltan omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini ve fitosterolleri içerdiklerinden genel kolesterolü düşürür.

TOK TUTAR

İncir, sizi daha uzun süre tok tutmaya yardımcı olan ve kabızlığı gideren iyi bir çözünür lif kaynağıdır.

KOLON KANSERİNİ ÖNLEMEK İÇİN TAVSİYE EDİLİR

Düzenli olarak incir tüketimi kolon kanseri riskini azaltabilir. İncirdeki lif, vücuttaki atıkların hızla atılmasına yardımcı olur, bu da kolon kanserinin önlenmesi için iyi çalışır. İncirde bulunan sayısız tohum, atıkların toplanıp atılmasını sağlayan mukusun oluşmasına da yardımcı olan yüksek miktarda müsin içerir.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİN

İncirlerde hepsi kemik sağlığına yardımcı olan kalsiyum, potasyum ve magnezyum bulunur. İncir kemik yoğunluğunu arttırır ve yaşlandıkça başlayan kemik parçalanmalarını azaltır. Kalsiyum sağlıklı kemiklerin korunmasında çok önemlidir ve incir bunun en iyi kaynaklarından biridir.

ANEMİ TEDAVİSİ

Vücutta demir eksikliği demir eksikliği anemisine neden olabilir. Kuru incir, hemoglobinin önemli bir bileşeni olan demir içerir. Kurutulmuş incirlerin kandaki hemoglobin seviyelerini arttırdığı bulunmuştur. Büyümeye başlayan çocuklar, ergenler, adet gören kadınlar ve hamileler, özellikle komplikasyonları önlemek için demir seviyelerini izlemelidir. Ayrıca, hastaysanız veya ameliyat olmuşsanız, vücudunuzdaki demir seviyesini arttırmak ve problemi etkin bir şekilde çözmek için beslenmenize incir ekleyin.

KALP SAĞLIĞINI GELİŞTİRİN

İncir, kanınızdaki trigliserit seviyesini azaltır ve kalp sağlığınızı iyileştirmeye katkıda bulunur. Trigliseritler kanda kalp hastalıklarının önde gelen bir nedeni olan yağ parçacıklarıdır. İncirdeki antioksidanlar, koroner arterleri tıkayan ve koroner kalp hastalığına neden olan vücuttaki serbest radikalleri temizler. İncir ayrıca, kalp hastalığı riskini azaltan fenoller ve omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini içerir.

GENEL SAĞLIĞI ARTIRIR

İncirlerde, kalp hastalıkları ve çeşitli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olan fenol adı verilen bir tür antioksidan bulunur.

MEME KANSERİNİ ÖNLER

İncirler, en fazla miktarda lif içeren meyveler arasındadır. Ergenlik ve erken erişkinlik döneminde daha fazla diyet lifi tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin daha düşük olduğu bulunmuştur. Yüksek lif alımı, menopoz başlamadan önce % 16 daha düşük genel meme kanseri riski ve % 24 daha düşük meme kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir. İncir özlerinin ve kuru incirlerin, menopoz sonrası meme kanserini önlemede yardımcı olan elementler içerdiği bilinmektedir.

Sindirime yardımcı olur. İncirlerde ayrıca beta-karoten, benzaldehit (anti-kanser bileşiği), flavonoidler ve fisin adı verilen bir sindirim enzimi bulunur.

KABIZLIĞI GİDERİR

İncir kabızlığı giderir ve genel sindirim sağlığını iyileştirir. Gece bir bardak suya 2-3 incir koyun ve ertesi sabah onları balla tüketin, kabızlık sıkıntınızdan kurtulduğunuzu göreceksiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal