İlk Hava Şehidimiz Cengiz Topel Kimdir, Kaç Yaşında Öldü?

Bir Zamanlar Kıbrıs dizisinde Kemal Uçar tarafından canlandırılan Cengiz Topel kimdir? Cengiz Topal kaç yaşında öldü?

04.06.2021-10:05 - (Son Güncelleme: 02.11.2021-10:09)

Bir Zamanlar Kıbrıs dizisinde Kıbrıs Türklerinin verdiği mücadele anlatılıyor. Dün akşam yayınlanan bölümde Cengiz Topel vardı. Cengiz Topel, 1964’te Türk Hava Kuvvetleri’nin Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda Rum uçaksavarlar tarafından vuruldu ve esir düştü. Peki, Cengiz Topel nereli? Cengiz Topel kaç yaşında öldü?

BİR ZAMANLAR KIBRIS CENGİZ TOPEL KİMDİR?

Kıbrıs'taki ilk hava şehidimiz olan Cengiz Topel, 2 Eylül 1934’te İzmit’te doğdu. Dört kardeşin üçüncüsü olan Cengiz, küçüklüğünü Balıkesir'de geçirdi. İlkokulu Bandırma’da okudu. Daha sonra babasının tayini Gönen’e çıktı ve öğrenimine orada devam etti.  Babasını genç yaşta kaybettikten sonra ise İstanbul’da Kadıköy ilçesine taşındı. Liseye Haydarpaşa’da başladı daha sonra Kuleli Askeri Lisesi’ne geçti. Askeri liseden mezun olduktan sonra Kara Harp Okulu’nu bitirdi ve asteğmen olarak orduya katıldı.

CENGİZ TOPEL NERELİDİR?

Kocaeli'nde doğan ve çocukluğunu Balıkesir'de, gençliğini de İstanbul'da geçiren Cengiz Topel, aslında Trabzonludur. Trabzon Çaykaralı Tekel tütün uzmanı Hakkı Bey'in oğlu olarak 1934 yılında dünyaya gelmiştir. Annesi Mebuse hanımdır.

Küçük yaşlarda havacılığa olan merakı sonucu, pilotaj eğitimi için Kanada’ya gitti. 1957’de yurda döndü ve Merzifon 5. Ana Jet Üssü Komutanlığı’nda göreve başladı. Daha sonra Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssü’ne atandı. 1963 yılında yüzbaşılığa terfi oldu.

1964 yılında Kıbrıs Harekatı’na gönderildi. F-100 uçağıyla uçtuğu sırada yerden isabetle uçağı düşürüldü ve Rumlar tarafından esir alındı. Rumlar tarafından yapılan işkenceler sonucu hayatını kaybetti.


CENGİZ TOPEL KAÇ YAŞINDA ÖLDÜ?

Cengiz Topel, Kıbrıs’ta yaptığı uyarı uçuşu sırasında Rum uçaksavarlar vurularak uçağı düşürüldü. Topel bunun üzerine paraşütle atlayarak esir düştü. Topel, Rumların kontrolündeki bölgeye düştü ve esir olarak alındı. Rumların işkenceleri sonucunda ise hayatını kaybetti. Cengiz Topel hayatını kaybettiği sırada 30 yaşındaydı.

Türkiye, yüzbaşının serbest bırakılmasını ister fakat Rum yetkililer sorgulandığını söylerler. Daha sonra ise Cengiz Topel’in hastanede öldüğü bildirilir. Türk yetkililer cesedin iade edilmesi için uğraşmışlardır. 12 Ağustos 1964’te ceset Türk yetkililere iade edilir. Topel’in otopsi raporu ise Rumlar tarafından yapılan işkenceyi ortaya serdi. Yapılan otopsiye göre Topel bilinci açıkken işkenceye maruz kalmış, darp edilmiş, çeşitli uzuvları kesilmişti.


Topel Adana, Ankara ve İstanbul’da yapılan törenlerden sonra Edirnekapı’daki Sakızağacı Hava Şehitliği’nde toprağa verildi. Topel’in işkenceye maruz kaldığı oda restore edilmiştir. Bugün oda Cengiz Topel’in isminin verildiği Cengiz Topel Kışlası’nda bulunmaktadır. Burası müze olarak kullanılmaktadır. Cengiz Topel'in adı ülkemizde birçok camiye, caddeye, sokağa ismini vermiştir.

KEMAL UÇAR KİMDİR?

29 Mart 1985 tarihinde Adana’da dünyaya gelmiştir. Şu anda Uçar, 36 yaşındadır. Uçar, Amerikan Edebiyatı mezunudur. Ezel dizisinde Ezel’in kardeşini canlandırmıştır. Sende Gitme Kal, Yamak Ahmet ve Yedi Güzel Adam oynadığı dizilerdir. Yamak Ahmet dizisinde başrolü canlandırmıştır. Yedi Güzel Adam dizisinde ise Nuri Pakdil’i canlandırmıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal