İlişkilerinizde Sınır Koymayı Öğrenin!

İlişkinizde artık kendinizi iyi hissetmemeye başladığınızda, artık bu ilişkiye bazı sınırlar koymanın vaktinin geldiğini düşünürüz. Oysaki bu sınırı en baştan koyduğumuz zaman, ilişkimiz daha sağlıklı bir biçimde yürür. Bu şekilde kendi özgüvenimizi de desteklemiş oluruz.

28.01.2020-14:56 - (Son Güncelleme: 28.01.2020-14:56)

İnsanlara ilişkilerinde sınırlar koyup koymadığını sorduğunuzda, çoğunlukla hayır yanıtını vereceklerdir. Peki ilişkilerde sınırları belirlemek neden bu kadar zordur.

Bu durum aslında sizi büyük bir riskin içine sokar ve siz bunun farkında olmazsınız. İlişkilerde sınırları belirlemek ilişkiyi daha sağlıklı bir hale getirir. Bu sayede ilişki daha da olgunlaşır ve büyür.
Sınırlarınızı belirlemiyor oluşunuz, herkese kapınızı açık bırakmanız anlamına gelmektedir. Sınırlar sadece karşı taraf için konulmamalıdır. Aynı zamanda sınırlar, kişilerin bir olay karşısında nasıl davranacağını ve ne düşüneceği konusunda da yardımcı olur.

İlişkilerde sınırları belirlemek neden bu kadar zordur?

Bu sorunun cevabı oldukça karışıktır. Sahip olduğunuz bazı korkular, güvensizlik hissi ve hatta beyninizde bir şekilde yer eden garip inançlar bile bu durumun ortaya çıkmasına neden olabilir. Örneğin kendinize olan saygınız düşükse, başkalarının ne dediğini umursar ve onlara göre şekillenirsiniz. Bu nedenle de aşağılanmaya, hakaret edilmeye ya da manipüle edilmeye bir şekilde katlanmak zorunda kalırsınız.
Sağlıklı bir ilişkiyi oluşturan birçok bileşen vardır. Bu bileşenlerin en önemli ve gerekli olanlardan bir tanesi de kişisel sınırlardır. Sınırlarımız bizim hem kendimize hem de karşımızdaki kişiye kim olduğumuzu tanımladığımız çizgilerimizdir. Bu çizgiler sayesinde karşı tarafa kendimizi, ne istediğimizi, beklentilerimizi açık ve net bir şekilde ortaya koyabiliriz. Aynı şekilde karşımızdaki kişinin koyduğu sınırlar sayesinde onun bizden beklentilerini, isteklerini, kaçınmamız gereken konuları, davranışları öğrenmiş oluruz ve bunlar doğrultusunda hareket ederiz. Bu da bir ilişkinin devamlılığı için en önemli unsurlardan biridir.

Peki, bu zamana kadar bu sınırları koymadınız ve bu nasıl olacak?

İstemediğiniz her şeye hayır diyerek başlayın. Başkaları bu konuda ne düşünüyor önemli değildir, sinirlenirlerse ve kızgın görünürlerse bu sizin sorununuz değildir. Kendinizi ön plana koyun ve kendi isteklerinizi öncelikli hale getirin.
Ne istediğinizi ve hissettiğinizi söylemek için “ben” demeyi öğrenin. Bahaneler üzerinden gitmeyin, net konuşun.
Bir düşüncenizi söyler veya bir konuda herhangi bir karara varırken kendinizi savunmaya çalışmayın.
Diğer kişi bu konuda üzgün olsa bile bunu yapmanıza gerek yoktur. Çünkü kendinize güvenmeniz gerekmektedir.
Sınırların bir diğer önemi de kişinin istemediği bir şeyle karşılaştığında hayır diyebilmesine yardımcı olmasıdır. İlişkide hayır demek sanılanın aksine ilişkiye zarar vermek yerine ilişkinin daha sağlam ve sağlıklı olmasına yardımcı olur. Bu da iki tarafın birbirlerin sınırlarına ve isteklerine saygı duymalarına ve ilişkinin güçlenmesine yardımcı olur.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal