İklim krizi zeytinyağını vurdu: Üretim azaldı fiyatlar 4 kat arttı

Dünya zeytinyağı üretiminde kriz yaşamaya başladı. Sıcak havaların etkisi ile meydana gelen kuraklık nedeni le hasat azalırken, zeytin fiyatlarında artış yaşandı.

09.08.2023-16:23 - (Son Güncelleme: 09.08.2023-16:33) İklim krizi zeytinyağını vurdu: Üretim azaldı fiyatlar 4 kat arttı

İklim krizi dünya genelinde etkili oluyor. Son dönemlerin en sıcak ayları yaşanırken, tarlalarda meydana gelen kuraklık zeytin haşatını vurdu. Mahsulün azalması ile beraber zeytinyağı fiyatlarında artış meydana geldi. 

Zeytinyağı üretiminin çoğu AB ülkelerinden yapılıyor 

Dünya genelinde zeytinyağı en çok Avrupa ülkelerinde üretiliyor. Ancak son yıllarda yaşanan iklim krizi ciddi sorunlara neden oluyor.  AB verilerine göre, dünyadaki zeytinyağı üretiminin yaklaşık yüzde 67'sini Birlik üyesi ülkeler gerçekleştiriyor. Akdeniz çevresindeki AB ülkelerinde yaklaşık 4 milyon hektarlık zeytinlik mevcut. AB ülkeleri buradan ortalama yılda 2 milyon ton kadar zeytinyağı ve 900 bin ton sofralık zeytin üretimi yapıyor.

Zeytinyağı fiyatları

Fiyatlar giderek artıyor

İklim krizi nedeni ile mahsullerde yaşanan azalma fiyatları da etkilemeye başladı. İspanya'da çalışmalar yürüten tarım uzmanı Juan Vilar da, "Zeytinyağında şu anda eşi benzeri görülmemiş bir durum yaşanıyor. Mevcut zeytinyağı fiyatlarına daha önce hiçbir zaman ulaşılmamıştı." ifadesini kullandı. Vilar, üretimin tüketimi karşılamakta zorlandığını, önümüzdeki yıllarda zeytinyağı tedariğinde ciddi sorunlar yaşanacağının da altını çizdi. 


Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal