İklim değişikliği nedir, nedenleri nelerdir? Küresel ısınmadan kaynaklı iklim değişikliğinin etkileri!

İklim değişikliğine Google'ın özel köşesi Doodle'da değinildi. Google üzerinden arama yapmayı isteyen vatandaşlar bugün iklim değişikliği ekranıyla karşılaşınca konuyla ilgili araştırma yapmaya başladı. Peki, iklim değişikliği nedir, nedenleri nelerdir? İklim değişikliği neden yaşanıyor? İşte detaylar...

22.04.2022-01:05 - (Son Güncelleme: 22.04.2022-01:05) İklim değişikliği nedir, nedenleri nelerdir? Küresel ısınmadan kaynaklı iklim değişikliğinin etkileri!

İklimsel değişiklik, bilimsel anlamda klimatoloji dalı doğrultusunda incelenmekte olan bir tür atmosferik veya astronomik değişimlerdir. İklim sistemi, içsel ve insani etkiler, Güneş'in periyodik aktiviteleri ile sera gazı gibi etkenlerden etkileniyor.

İklim değişikliği veya küresel ısınma, karbondioksit gibi ısıyı tutan gazların atmosferde artış göstermesi sonucunda meydana gelen ve atmosfere salınan sera gazlarının etkili olduğu tahmin edilen sera etkisi sonucu, Dünya üstünde sene boyunca kara, deniz ve hava üzerinde ölçümü yapılan ortalama sıcaklık derecelerinin artış göstermesiyle Dünya ikliminde değişiklik görülmesidir.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, küresel iklim değişikliğine sebep olan asıl etkenin sera gazı emisyonlarında insan faaliyetlerinin sonucu gözlenen artış olduğunu ortaya çıkarmıştır. Başta kömür olacak şekilde fosil yakıt yakımı, atmosferde bulunan karbondioksit oranlarındaki artışın asıl sorumlusudur.

2021 senesi itibari ile dünya nüfusunun 7.5 milyarı aşması iklimsel değişikliğin temelindeki sebeplerdendir. İnsanların sayısı artış gösterdikçe kişi başına düşen enerjinin kullanımında da artış yaşanmaktadır. Bu da daha çok endüstriyel üretim ile çevre kirliliği anlamına gelmektedir.

Merkezi ABD'ye olan haber ajansı UPI'nin haberine göre, yapılmış olan son araştırma, artış gösteren sıcaklıklar ile arazi kullanımında ki değişimlerin dünyanın bazı yerlerinde ki böcek popülasyonlarında önemli düşüşlere neden olduğu belirtildi.

İngiltere'de yer alan University College London'ın Biyoçeşitlilik ve Çevre Araştırmaları Merkezi'nde görevli ekiplerden biri, araştırma içinde dünyadaki ortalama yirmi bin böcek çeşidini inceleme altına aldı. Yoğun şekilde tarımla uğraşılan ve iklim değişikliğinden dolayı hava sıcaklığında hızlı artışın yaşandığı yerlerde ki böceklerin sayısının, iklim değişikliğine rastlanmayan diğer bölgelere göre %49 daha az olduğu tespit edildi.

 iklim değişikliği

Tropikal ekosistemlerde yer alan böcek popülasyonlarının insanların etkisi ile daha fazla etkilenmekte olduğunun altını çizen ekip, tarımın az olduğu bölgelerde böcek popülasyonlarında yaşanan kaybın daha az görüldüğünü de belirtti.

Araştırmadaki baş yazar Dr. Tim Newbold, tarımsal genişleme ile arazi kullanımının böcek popülasyonunu savunmasız bıraktığını söyleyerek, tarım alanlarının dikkatli yönetilmesinin böcek türlerinin gelişmesinde halen yardımcı etkiye sahip olabileceğini belirtiyor.

Yapılan bu araştırma Nature isimli dergide yayımlanmıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal