İkinci el otomobilde önemli gelişme: İlanlar çekildi satıcılar o tarihi bekliyor

İkinci el otomobil ilanlarında yaşanan düşüş dikkat çekiyor. Oto galericiler, satışların iyi olduğunu söylerken, bazı satıcıların ise asgari ücret zammı ve EYT tazminatlarının ceplere girmesi için ilanları geri çektiği ifade edildi.

10.01.2023-09:15 - (Son Güncelleme: 10.01.2023-17:50) İkinci el otomobilde önemli gelişme: İlanlar çekildi satıcılar o tarihi bekliyor

Sıfır otomobillere uygulanmaya başlayan ÖTV düzenlemesi, döviz kuru ve artan maliyetler sebebiyle eridi. Güncel fiyatlar ÖTV düzenlemesi öncesine geri döndü. Çip tedarikindeki sorunlar ve enerji krizi nedeniyle vatandaşlar ikinci el araçlara yönelmeye başlarken, bazı oto galericilerin bu durumu fırsata çevirerek stok yaptığı iddia edildi. Oto galericiler, satışların iyi olduğunu söylerken, bazı satıcıların ise asgari ücret zammı ve EYT tazminatlarının ceplere girmesi için ilanları geri çektiği söyleniyor.

Fırsatçılar bu kez otomobil sektöründe

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre; EYT'nin çözülmesi ve asgari ücrete zam gelmesi ikinci el otomobil satıcılarının iştahını kabarttı. Zamlar hesaplara geçemeden, internetteki ikinci el otomobil ilanları bir anda dibe vurdu.

İkinci El Otomobil Piyasası Hareketlendi

Temmuz 2022'de sarı sitede ilanda olan 660 bin olan ikinci el araç sayısı, kasım sonunda 446 bin adede, aralıkta 395 bin adede, bugün ise 350 bin adede geriledi. İlanların kalkmasında fiyatların yükseleceği beklentisi olduğu ifade edildi.

Matrah indirimi etkisiz kaldı

Otoport'ta galericilik yapan Uğur Saygın, ikinci elde satışların iyi gittiğini belirterek "ÖTV düzenlemesi 1 Aralık'ta yürürlüğe girdi. Ancak avro kuru nedeniyle markalar sıfır otomobil fiyatlarını artırdı. Şu an fiyatlar ÖTV matrah güncellemesi öncesine geri geldi. Zaten o dönemde bayiden sipariş verilemiyordu. Alınan siparişler de zamlı tarifeden satıldı. Kısacası sıfır araç bulamayan ikinci ele yöneldi. Satışlar iyi olunca fiyatlar da arttı" dedi.

İkinci El Otomobil Piyasası Hareketlendi-1

İkinci elde ilanların azalmasını hem satışlara hem de fiyat artışı beklentisine bağlayan Saygın, şöyle konuştu: Devlet vatandaşlara müjdeler açıklıyor. Asgari ücret arttı, EYT çözüldü.

Tazminatlar alınacak. Doğal olarak insanlar ilanları geri çekti. Mart ayında yüksek fiyattan geri gelir. Almak isteyene araç var tabi, ikinci el piyasası hareketli.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal