İkinci Doz Aşı Bu Hafta Uygulanacak

Koronavirüs salgınıyla mücadelede toplumsal bağışıklık kazanılması amacıyla gerçekleştirilen aşılama kapsamında, 14 Ocak tarihinde aşının ilk dozu uygulanan sağlık çalışanlarına 2’nci dozların yapılmasına 11 Şubat tarihinde başlanacak.

08.02.2021-12:07 - (Son Güncelleme: 08.02.2021-12:07) İkinci Doz Aşı Bu Hafta Uygulanacak

Çin'den 30 Aralık 2020 tarihinde Türkiye getirilen CoronaVac isimli aşının, 14 gün süren analizinden sonra 13 Ocak tarihinde 'Acil Kullanım Onayı’ verildi. Aynı gün Ankara Şehir Hastanesinde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri ilk doz aşıyı oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 14 Ocak tarihinde Ankara Şehir Hastanesi’nde aşı oldu.

Aşıların, uygun şartlara sahip olan öncelik sırasının belirlendiği ‘Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi’ kapsamında, 14 Ocak tarihinde ilk olarak sağlık çalışanları aşılanmaya başladı.

Sağlık çalışanlarından sonra, öncelikli grupta olan diğer kişilerin aşılanması aşamasına geçildi. Bu kapsamda, 19 Ocak tarihinde huzurevleri ve bakımevlerinde kalanlar ile onların bakımından sorumlu olan kişilerin yanı sıra 90 yaş üzeri olan vatandaşlara evlerinde aşı uygulandı.

Bilim Kurulunun değerlendirmesinin ardından 21 Ocak tarihinde 85 yaş ve üzerindeki vatandaşlara da evlerinde aşı uygulanmaya başlandı.

Bunun yanı sıra, 21 Ocak tarihinde eczane ve ecza deposu çalışanları ile eczacılık fakültelerinin stajyer öğrencileri arasında isteyen kişilere aşının ilk dozu uygulandı.

Program dahilinde 25 Ocak itibarıyla 80 yaş ve üzeri, 27 Ocak tarihinden itibaren 75 yaş ve üzerindeki vatandaşlar, sağlık kuruluşlarından randevularını alarak aşılarını olabildi.

BUGÜNE KADAR 2 MİLYON 620 BİNDEN FAZLA KİŞİYE AŞILARIN İLK DOZU UYGULANDI

Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformunda yer alan tabloya göre, bugün saat 09.30 itibarıyla toplam aşı olan kişi sayısı 2 milyon 620 bin 51 yükseldi. İlk etapta Türkiye'ye getirilen ve test süreci sona eren 3 milyon doz aşının yapılmasının birkaç günde tamamlanması öngörülüyor.

Türkiye'ye 25 Ocak tarihinde de 10 milyon dozluk aşının ikinci sevkiyatının ilk bölümünü kapsayan 6,5 milyon doz aşı getirilmişti.

İkinci parti aşıların analizleri ise devam ediyor. Bunun tamamlanmasından sonra aşılama ‘Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi’ doğrultusunda belirlenen takvimine göre sürecek.

AŞILAMADA İKİNCİ DOZ UYGULAMASI BAŞLIYOR

Koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde toplumsal bağışıklığın kazanılması için yürütülen aşılama kapsamında, 14 Ocak tarihinde aşının ilk dozu uygulanan sağlık çalışanlarına ikinci dozların 11 Şubat tarihinde yapılmaya başlanması planlanıyor.

Bakan Koca'nın geçtiğimiz hafta düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamaya göre, ikinci parti aşıların güvenlik testleri tamamlandıktan sonra, birinci aşamanın C grubunda yer alan 65 yaş ve üstü vatandaşların, ardından da sırasıyla ikinci aşamaya dahil olanların aşılanmasına geçilecek.

Aşı takviminde yer alan ikinci aşamanın A grubunda, hizmetin devam etmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları bulunacak. Bu kapsamda, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevlerdeki kişiler, zabıta, özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri), gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri gibi), taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar bulunuyor.

‘SİSTEME ÖĞRETMEN KİMLİKLERİYLE TANIMLAMA YAPILACAK’

Bunun yanı sıra, 15 Şubat tarihinde ana sınıfları ile köy okulları ve 1 Mart'ta ilkokullar ile 8. ve 12. sınıflar yüz yüze eğitime başlayacak.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un 6 Şubat tarihinde yaptığı açıklamaya göre, aşılamada, açılacak sınıfların öğretmenleri öncelikli grupta olacak.

Aynı zamanda, öğretmenlerin bilgilerinin Sağlık Bakanlığı ile paylaşılması sürecinin tamamlanmasından sonra aşılama başlayacak.

Bunun ardından sisteme öğretmen kimlikleriyle tanımlama yapılacak. Tanımlama sonrası öğretmeler de Aile Sağlığı Merkezi, şehir hastanesi, üniversite ya da özel hastanelerden istedikleri bir sağlık kuruluşunda aşılarını olabilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal