İki ülke arasında tansiyon yükseldi: Bölgeye çok sayıda polis gönderildi

Sırbistan ile Kosova arasında ipler iyice gerildi. Sırbistan Hükümeti Kosova Ofisi Direktörü Petar Petkovic, Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin Brüksel anlaşmasında yer alan şartları yok sayarak, Sırpların yaşadığı kuzey bölgesine polis gönderdiğini açıkladı.

09.12.2022-10:19 - (Son Güncelleme: 09.12.2022-12:12) İki ülke arasında tansiyon yükseldi: Bölgeye çok sayıda polis gönderildi

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla'nın, ülkenin kuzeyinde polis sayısının arttırıldığını duyurdu. Sırp nüfusunun yoğunlukta olduğu bilinen bölge ile verilen bu karara tepki gösteren Sırbistan Hükümeti Kosova Ofisi Direktörü Petar Petkovic, düzenlediği basın toplantısında, Kosova Başbakanı Albin Kurti’ni Brüksel anlaşmasının yok sayılmasına göz yumduğunu iddia etti.

İHA'nın haberine göre Sırpların yaşadığı bölgede güvenlik güçlerinin konuşlanmasına sert tepki gösteren Petkovic, "Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova'nın kuzeyindeki işgalini sürdürdü. Bugün, çocuklar anaokulunda uyurken, polisler okulların bahçelerine girdi. Bildiğimiz kadarıyla 300 ila 350 özel kuvvet mensubu polis, Sırpların yaşadığı bölgelere, ardından ise karışık yaşanan bölgelere geçti." şeklinde konuştu. 

Brüksel anlaşmasının şartlarına göre Kosova polisinin Kosava’nın kuzeyine girmeye hakları olmadığını belirten Petkovic, başbakanın şartları yok sayarak bölgeye giren polislere izin verdiğini ve anlaşmanın görmezden gelindiğini ifade etti. Petkovic, Kosova Başbakanı Kurti tarafından bölgeye gönderilen 350 özel kuvvet polislerinin Sırpları bölgeden uzaklaştırmak için zor kullandığını, anaokullarına baskınlar düzenlediğini söyledi.

Petkovic, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in konuyla ilgili açıklamalarda bulunacağı bilgisini de paylaştı. 

Sırpları yaşadığı bölgede patlamalar başladı

Sırpların yaşadığı Kuzey bölgesinde gerçekleştirilecek olan 4 belediye için erken yerel seçimlerin yaklaşmasıyla bölgede patlama ve siren sesleri yükselmeye başladı. Kosova Merkez Seçim Komisyonu (KQZ) görevlileri bölgede bulunan ofislerine güvenlik güçleri eşliğinde geçebildi. Bölgedeki patlamalar ile ilgili açıklamalarda bulunan Kosova polisleri, patlamalarda ses bombası, el bombası ve ateşli silahlar kullanıldığını, ölü ve yaralı bulunmadığı açıklamasında bulundu.

Yaptırımlar gerginliği tırmandırdı

Temmuz ayında Kosova Hükümeti Sırbistan'a mütekabiliyet ilkesi doğrultusunda ülkenin kuzeyinde yaşayan Sırpların Kosova’ya giriş çıkış yaparken Kosova Hükümetine beyan formu verilmesi ve Sırp makamları tarafından verilen araç plakalarının Kosova plakaları ile değiştirilmesi zorunluluğu getirileceği duyurdu. Bu açıklamanın ardından duruma tepki gösteren Sırplar kuzey bölgesine geçişleri kapattı. Uzun süre kapalı tutulan sınır Kosova hükümetinin barikatların kaldırılması şartıyla uygulamayı erteledi. Gerginlik sonrası iki ülke arasında uzlaşmaya varmak amacıyla görüşmelere yapılmaya başlanmıştı.


Fatma Eles
fatmaeles1225@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal