İki baraj resmen kurudu! Tarihi savunma hattı ortaya çıktı

Kış aylarının hâlihazırda kurak geçmesi baraj seviyelerinin alarm vermesine yol açtı. İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Tarihi Çakmak Hattı olarak bilinen yapının bazı bölümleri ortaya çıktı.

21.01.2023-11:28 - (Son Güncelleme: 21.01.2023-16:32) İki baraj resmen kurudu! Tarihi savunma hattı ortaya çıktı

İstanbul’da kış aylarının kurak geçmesinden kaynaklı olarak baraj doluluk oranları geriledi. Kuraklık nedeniyle Büyükçekmece Baraj gölünde tarihi Çakmak Hattı'nın bazı bölümleri ortaya çıktı. İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, "Su seviyemizin yüzde 30'un altına düşmesine rağmen kısa ve uzun vadede İstanbul için bir su sıkıntısı görmüyoruz." dedi.

Kurak geçen sonbahar aylarının ardından Aralık ayından da yağış miktarının az olması nedeniyle İstanbul’a su sağlayan barajlarda doluluk oranları 10 yılın en az seviyelerine kadar geriledi. İSKİ verilerine göre bugün ölçülen doluluk oranı yüzde 30.3 olarak kayıtlara geçti. Bu oran son 10 yılın en düşük doluluk oranı olarak kayıtlarda yer aldı. Geçtiğimiz yıl bu tarihlerde baraj doluluk oranları ortalama yüzde 52.84 olarak ölçülmüştü.

Savunma hattı ortaya çıktı

İstanbul’un en büyük barajlarından biri olan Büyükçekmece baraj gölü de kuraklıktan payını aldı. İSKİ verilerine göre barajın doluluk oranı yüzde 33.47 olarak ölçüldü. 2022 yılının Nisan ayında doluluk oranı yüzde 96’nın üzerine çıkmıştı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından gelebilecek bir saldırıyı Trakya'da durdurmak için yapılan tarihi "Çakmak" savunma hattının bazı bölümleri gün yüzüne çıktı

Şu anda İstanbul’da en fazla doluluk oranı olan baraj ise Terkos. İSKİ verilerine görebaraj gölü havzasında doluluk oranı yüzde 36.51 olarak ölçüldü. Toplam kapasitesi 162 milyon metre küp olan Terkos'ta yaklaşık 59.23 milyon metreküp su kaldığı belirtildi. Ölçülen bu oran son 0 yılın en düşük seviyesi olarak tarihe geçti. Baraj gölünün birçok bölümünde su çekilmelerinin izleri görülürken, su olan bölümlerin ise sığlaştığı görüldü.

Son 10 yılın en düşük seviyeleri

İstanbul’un diğer barajlarında da durum çok farklı değil. Doluluk oranı en az ölçülen baraj yüzde 4.39 ile Papuçdere barajı oldu. . Bu barajın hemen yakının da bulunan Kazandere barajında ise doluluk oranı sadece yüzde 4.68. Bu iki baraj adeta kurudu.

İSKİ’den açıklama geldi

İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, konu ile ilgili,  "Su seviyemizin yüzde 30'un altına düşmesine rağmen kısa ve uzun vadede İstanbul için bir su sıkıntısı görmüyoruz. " dedi.

Solmaz, "Dip suyu diye bir kavramdan bahsediliyor. Dip suyu diye bir kavramı ben literatürde duymadım. Ayrıca bizim göllerimizde, istediğimiz su kalitesine uygun yerlerden su çekmekteyiz. Dolayısıyla kalitemizde bir problem yaşamıyoruz. Her gölümüzü bir yıl içerisinde tamamından fazlasını kullanmış oluyoruz. Bizim barajlarımız hidroelektrik için yapılmış barajlarla karşılaştırılıyor. Bu barajlarda su sürekli üst kottan kullanılır. Bunların dibinde bataklık gibi bir zemin oluşma ihtimali var. Fakat biz suyun tamamını değişik seviyelerden alarak, bir yıl içinde devrettirdiğimiz ve bunu arıtma tesislerimizde işlediğimiz için bizim dip su kavramı yoktur." İfadelerini kullandı.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal