Ihlamuru demlerken dikkatli olmak gerek, çayınız şifaya dönüşecekken zehre dönüşmesin!

Çok eski yıllardan itibaren tüketilen ıhlamur, uzmanların da yaptığı bir araştırma sonucunda yanlış demlendiğinde sağlıktan çok vücuda zarar verdiği ortaya çıktı.

14.12.2023-09:57 - (Son Güncelleme: 14.12.2023-17:44) Ihlamuru demlerken dikkatli olmak gerek, çayınız şifaya dönüşecekken zehre dönüşmesin!

Kış aylarında grip soğuk algınlığı ve öksürük gibi rahatsızlıkları iyileştirmek için en çok tükettiğimiz bitki çayı ıhlamurdur. Lezzetli aroması ve hoş kokusu ile en sevilen bitki çaylarından biri olan ıhlamur, yarı tropik bölgelerde yetişir.  Anadolu’da çok rağbet gören ıhlamurun, Orta Avrupa’da da çok eski zamanlardan beri popüler bir ağaç olduğu biliniyor. Öyle ki geçmişte bu bölgedeki neredeyse tüm köylerin merkezinde, mutlaka bir ıhlamur ağacı bulunduğu söylenir. 

ıhlamur nasıl demlenir

Ihlamuru günlük tüketime dahil edin

Ihlamur, sedatif yani rahatlatıcı özelliği ile anksiyete gibi sorunlarda mücadeleyi sağlar. Ihlamur ile yapılan araştırmalar, onun endişeyi azalttığını, geceleri daha rahat uyumayı ve sakinleşmeyi sağladığını ortaya çıkarmıştır. Ihlamur çayı içmenin rahatlatıcı etkisi günümüzün en büyük sorunlarından anksiyete ve strese karşı iyi gelmektedir. Ihlamurun bu faydasından yararlanmak için günlük tüketime dahil etmek gerekir. 

Yarardan çok zarara dönüşmesin

Herkesin vücut yapısı farklıdır, bu nedenle herhangi bir bitki veya bitki çayı gibi doğal ürünleri tüketirken bireylerin kendi sağlık durumlarına ve olası etkileşimlere dikkat etmeleri önemlidir. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, ıhlamur veya başka bir bitki çayı gibi şeyleri tüketmeden önce doktorunuza başvurmanız gerekir. Kış aylarına yaklaşıldığında en çok tüketilen ürünlerin başında ıhlamur geldiğini belirten uzmanlar, özellikle bu soğuk aylarda çok fazla tüketiliyor. En çok sakinleştirici ve idrar söktürücü özelliği, soğuk algınlığına iyi gelmesi, öksürük ve balgam giderilmesinde ve bağışıklık sisteminin korunması amacıyla tüketiliyor. Eğer doğru bir şekilde tüketilirse yüksek bir performansta fayda sağlanmaktadır. Ancak demleme esnasında yahut düzenli kullanılan ilaçlarınız varsa doktorunuza danışmadan tüketmemeniz gerekmektedir. Halk arasında doğal olan her şey zararsız gibi bir algı oluşmuşsa da öncelikle: Alınan ıhlamurun taze olması ve dönemin de toplanması gereklidir. Toz toprak olmaması ve özellikle daha çok kapalı poşetlerde alınması, ıhlamurun çiçek ve yaprağıyla birlikte kullanılması önemli hususlardır.

100 derece de kaynatarak içmeyin

Ihlamurun saatlerce kaynatılmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar, alınan ıhlamur demlendiği zaman yapılan önemli hatalardan birisi, soğuk suya koyup saatlerce kaynatılmasıdır. Uzun sürede kaynatıldığı zaman, ıhlamurdaki tanelerin miktarı suya geçerek rengi koyulaşmaya başlar ve acılaşır. Artık bitkideki istenilmeyen ve yarardan çok zararı olabilecek maddeler bu suyun içerisine geçmeye başlar. Ihlamurun saatlerce kaynatılmaması gerekir. Bir tutam ıhlamuru tozdan arındırmak için hafif sudan geçirmek gerekir. Diğer bir yanlış husus bitki çaylarını 100 derecenin üzerinde çok kaynar şekilde içilmesi noktasıdır. Bu şekilde içildiğinde gırtlak kanseri ve boğazda sorunlar görülebilir yönünde bilgilendirmeler yapılmaktadır.

Ihlamuru daha etkili nasıl tüketebilirim?

Ihlamur hazırlanırken uzmanlar tarafından yapılan öneriler ise şu şekildedir: ‘‘C vitamini deposu olan limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Ihlamura biraz tarçın atarsanız bu balgamı sökebilir bir avuç ıhlamuru 2 litre suya atarak yapabiliriz. Bir de havlıcan var bunu da atarsanız kış aylarında sizi daha mukavemetli içerden dirençli tutabilir. Bir tane zencefil atarsanız antibiyotik özelliği görülebilir. İçerisine ada çayı atarsanız boğazınıza iyi gelebilir ayrıca kuşburnu katarsanız C vitamini artabilir.’’

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal