19.06.2021-14:06 (Son Güncelleme:09.10.2021-15:47)


1

IHLAMUR KASRI TARİHİ ÖZELLİKLERİ

IHLAMUR KASRI TARİHİ ÖZELLİKLERİ

Osmanlı Devleti döneminde padişahların günübirlik dinlenme amacıyla kullandıkları Ihlamur Kasrı, Osmanlı Devleti’nin 31. padişahı olan Sulta Abdülmecid tarafından 1849-1855 yılları arasında yaptırılmıştır. Biniş ve av kasrı olarak kullanılan Ihlamur Kasrı, Mimar Nikogos Balyan tarafından Neo-Barok akımın etkilenilerek yapılmıştır. Daha önceki yıllarda mesire alanı olarak bilinen alan padişah bahçesi olarak korunmuş ve padişahların dinlenmesi için 1791 yılında ahşap bir av köşkü yaptırılmıştır.



2

Ihlamur Vadisi’nde iki bina bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Sultan Abdülmecid’in resmi işleri ve törenler için kullanılmak üzere Merasim Köşkü diğeri ise Maiyet Kökü olan ve Sultanın maiyetinin yanı sıra harem için tahsis edilmiştir. Bu her iki binaya da Ihlamur Kasrı adıyla özdeşleşmiş olsa da asıl Ihlamur Kasrı Sultan Abdülmecid tarafından kullanılan diğerine göre daha büyük ve gösterişli olan Merasim Köşkü’dür.



3

IHLAMUR KASRI HANGİ GÜNLER AÇIK?

IHLAMUR KASRI HANGİ GÜNLER AÇIK?

Osmanlı Devleti’nin 19. yüzyıldaki bu en önemli yapıları günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Maiyet köşkünün bahçesi ise oturma ve dinlenme alanıdır. Ayrıca bu iki köşk Milli Sayalara bağlı olduğundan dolayı Merasim Köşkü müze olarak ziyaret edilebilmektedir. Pazartesi günleri kapalı olan Ihlamur Kasrı diğer tüm günlerde ki giriş saati 09.00-16.00 arasında açıktır. Köşkün bahçesine 5 TL vererek giriş yapılabiliyor.



4

IHLAMUR KASRI MENÜ FİYATLARI

IHLAMUR KASRI MENÜ FİYATLARI

1800lerin ortasında yapılan köşk şu an müze, düğün alanı ve kafe olarak kullanılıyor. İstanbul Kahvaltısı olarak anılan simit, beyaz peynir, domates, salatalık, zeytin ve 2 çayın bedeli 25 TL olarak belirlendi. Fit Kahvaltının fiyatıysa 35 TL. Kahvaltı Tabağına 45 TL vererek Beyaz peynir, kaşar peyniri, İzmir tulum peyniri, bal, zeytin, reçel, tereyağı, haşlanmış yumurta, domates, salatalık, ekmek, 3 çayı tadabilirsiniz.



5

Kış döneminde 09.00 ile 16.00 arası girilen Ihlamur Kasrı'na giriş tam bilet için 30 TL, indirimli için 30 TL olarak belirlendi. Eskiden müze kart geçmiyordu ama yeni yapılan güncellemeler ile birlikte müze kart da artık müze için geçiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR