Iğdır Elması İçin Rekolte Beklentisi 40 Bin Ton!

Iğdır, bereketli topraklarıyla ve yumuşak iklimi sayesinde pek çok sebze, meyve ve tahıl türünün yetiştirildiği bir ilimiz. Iğdır'da bu sene elma hasadından 40 bin ton rekolte beklentisi bulunuyor.

12.09.2021-09:31 - (Son Güncelleme: 12.09.2021-09:53) Iğdır Elması İçin Rekolte Beklentisi 40 Bin Ton!

Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu burada üretimi yaplan elmanın, Iğdır'ın en çok bilinen meyvelerinden olduğunu belirtti.

Yolcu, ‘Hasadına başlanan elmada bu yıl bereketli bir sezon beklediklerini ifade eden Yolcu, 'Şarkılara bile konu olmuş bir elmamız var. İlimizde yaklaşık 18 bin dekarın üzerinde elma bahçemiz var, bu yıl 40 bin ton civarında rekolte bekliyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Yolcu, üretimini yaptıkları elmaların birinci kalite ve Doğu Anadolu pazarında yoğun olarak talep aldığını söyleyen Yolcu, ‘Hem ilin ekonomisi hem de istihdam bakımından elmanın çok büyük önemi var.’dedi.

ELMANIN TÜKETİMİ GENELDE İÇ PİYASADA YAPILIYOR

Yolcu, elmanın genel olarak iç piyasada tüketiminin yapıldığını söyledi. Yolcu, üretim alanı genişledikçe pazar imkanlarının da genişleyeceğini ve bu durumu kayısıda yaşadıklarını söyleyerek, ‘Kayısıda her geçen gün hem üretim hem de pazar artıyor ve il ekonomisine büyük katkı sağlanıyor. Bakanlığımız, sertifikalı fidan kullanımı konusunda üreticilerimizi teşvik etmek amacıyla destek veriyor. Biz de yerelde projeler geliştirerek hem kayısı hem de elma ile ilgili fidan konusunda çiftçilerimize yardımcı oluyoruz.’ dedi. Yolcu, bitki hastalık ve zararları ile alakalı olarak ekiplerin devamlı sahada olduklarını, çiftçilere teknik açıdan bilgiler verdiklerini de aktardı.

ÜRÜN KALİTELİYSE RANDIMANI DA OLUYOR

Şükrü Yurtsever de Küllük köyünde bulunan arazilerde elma, kayısı ve erik üretimi yaptığını söyleyerek, üretimde ciddi bir emek ortaya koyduklarını, elde ettikleri hasat ve üründen memnun olduklarını dile getirdi. Yurtsever, ‘Ürün kaliteli olunca randımanı da oluyor. Ben, topraktan kazanmanın mümkün olduğuna inananlardanım. Meyve kaliteli olunca talep de görüyor, tadına bakanlar çok beğeniyor. Bahçemde dört çeşit elma var, hepsinin ayrı aroması ve fiyatları var. Fiyata en büyük etki eden faktör ise ürünün kalitesidir.’ şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal