İGDAŞ vurgunu ortaya çıktı: Bir günlük kiralama bedeli dudak uçuklattı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) CHP yönetimi döneminde İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ (İGDAŞ) şirketinde yapılan vurgunlar ortaya çıktı. Haber7 tarafından ulaşılan belgelere göre, sadece bir araç için günlük olarak ödenen kiralama bedelinin asgari ücretin 2,25 katı olduğu belirlendi.

23.03.2024-16:11 - (Son Güncelleme: 23.03.2024-16:11) İGDAŞ vurgunu ortaya çıktı: Bir günlük kiralama bedeli dudak uçuklattı!

İGDAŞ'a ait araçların kiralanmasına ilişkin belgeler incelendiğinde, şirketin bir günlük araç kiralama ücretlerinin oldukça yüksek olduğu ortaya çıktı. Yapılan değerlendirmelere göre, sadece bir araç için ödenen günlük kiralama ücretinin asgari ücretin 2,25 katına denk geldiği tespit edildi. Bu durum, İGDAŞ'ta usulsüzlük ve israf iddialarının artmasına neden oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarındaki yönetimde yaşanan bu tür vurgun ve usulsüzlük iddiaları kamuoyunda geniş yankı buldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ) bünyesinde yapılan kiralamaların fahiş fiyatlara ulaştığı ortaya çıktı. Daha önce Yeni Şafak gazetesinin "İGDAŞ'ta soygun" başlıklı haberinde, piyasa değeri 2 milyon TL olan kamyonetlerin 2 milyon 880 bin liraya 3 aylık kiralandığına dair bilgiler kamuoyuna yansımıştı. Haber7 ise söz konusu belgeye ulaşarak detayları gün yüzüne çıkardı.

15 Kasım 2023 tarihinde yapılan ihale kapsamında, 1 Aralık 2023'ten itibaren başlayıp 29 Şubat 2024 tarihine kadar süren dönem için kiralanan araçların günlük kiralama fiyatlarının 25 bin TL ile 38 bin TL arasında değiştiği tespit edildi. Bu fiyat aralığının, piyasa değerinin oldukça üzerinde olduğu görüldü.

Sadece Şubat ayında, söz konusu kiralama bedellerine göre toplamda 33 kamyon ve kamyonet için 31 milyon 770 bin TL'nin üzerinde bir ödeme yapıldığı ortaya çıktı. Bu rakam, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı açısından ciddi bir israfı temsil ediyor. İGDAŞ'taki bu tür kiralamaların ve fiyatlandırmaların incelenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için kamuoyunda geniş çaplı bir tartışma başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ve bağlı kuruluşlarının harcamalarının şeffaf bir şekilde denetlenmesi ve kamu kaynaklarının israfının önlenmesi talepleri artarak devam ediyor.


Asgari ücretin 2,25 katına denk geldiği öğrenildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nde (İGDAŞ) yapılan kiralama işlemlerinde yüksek ücretlerin ödenmesiyle ilgili çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Haber7'nin ulaştığı belgelere göre, şirket tarafından kiralanan araçların günlük kiralama ücretleri oldukça yüksek seviyelerde gerçekleşmiş. Söz konusu belgelere göre, İGDAŞ tarafından kiralanan sürücülü asansörlü bir kamyonun günlük kira bedeli 38 bin 333 lira olarak belirlenmiş. Bu rakam, asgari ücretin 2,25 katına denk gelmektedir, ki bu oldukça yüksek bir meblağdır. Aynı araç için Şubat ayında ise tam 1 milyon 150 bin TL'lik bir kira ödemesi yapıldığı belirtilmiştir.

İGDAŞ'ın Şubat ayında kiraladığı toplam 33 araç için ise muazzam bir meblağ olan 31 milyon 770 bin TL kira ödemesi yapıldığı kaydedilmiştir. Bu durum, aylık ortalama olarak bir aracın yaklaşık 1 milyon TL'ye yakın bir kira bedeliyle kiralandığını göstermektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nde (İGDAŞ), kamu kaynaklarının israf edildiğine dair skandal bir durum ortaya çıktı. Haber7'nin ulaştığı belgelere göre, sadece araç kiralama işlemi için astronomik rakamlar ödendiği belirlendi. İGDAŞ'ın yaptığı kiralama işlemlerinde günlük birim fiyatlar göz önüne alındığında, bu durumun halkın kaynaklarının israf edilmesine yol açtığı ortaya çıktı. İGDAŞ tarafından yapılan kiralama işlemlerinde araç başına günlük kira bedellerinin oldukça yüksek olduğu görüldü. Örneğin, sürücülü asansörlü bir kamyon için günlük kira bedeli 38.333 TL olarak belirlenmişken, aylık olarak bu araç için 1 milyon 150 bin TL gibi büyük bir meblağ ödendiği ortaya çıktı. Bu rakam, asgari ücretin 2,25 katına denk gelmekteydi.

İGDAŞ'ın kiralamış olduğu toplam 33 araç için yalnızca Şubat ayında 31 milyon 770 bin TL'nin üzerinde bir ödeme yapıldığı görüldü. Bu araçların günlük kira bedelleri oldukça yüksek olup, aylık olarak ortalama 1 milyon TL'ye yakın bir miktarın ödendiği tespit edildi.

176 milyonun üzerine kiralama bedeli çıktı

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ), araç kiralama işlemlerinde yüksek meblağlar ödemesiyle gündeme geldi. Belgelere göre, piyasa değeri 2 milyon 500 bin TL olan bir damperli kamyonet, aylık 1 milyon 50 bin liraya kiralandı. Bu araçlar 3 aylık bir süre için kiralandığında ise toplamda 3 milyon 150 bin TL ödendi. Araçların piyasa değerinin üzerinde bir fiyatla kiralandığı gözlemlendi ve 2 aylık kiralama bedelinin piyasa değeriyle neredeyse eşit olduğu belirlendi.

Ayrıca, Flora Sosyal Destek Hizmetleri'nin İGDAŞ'a tahsis ettiği 320 aracın üç aylık kirası KDV dahil toplamda 176 milyon 400 bin lira olduğu ortaya çıktı. Bu şirketin 2 Kasım 2020'de ihaleye girdiği ve yaklaşık 3 yıllık bir kiralama gerçekleştirdiği görüldü. Altı şirketin teklif sunduğu ihalede, sadece Flora isimli şirketin teklifi geçerli sayıldı. Tek teklif sunan şirket, ihalenin rakipsiz sahibi oldu ve 2023 yılına kadar İGDAŞ'a araç kiralama hizmeti sağlayarak 106 milyon 748 bin lira gelir elde etti. Bu durum, İGDAŞ'ın araç kiralama işlemlerinde rekabetin dışında kalarak yüksek bedeller ödemesi ve diğer rakip şirketlerin ihale dışı bırakılması gibi şüpheli uygulamalar içerdiği şeklinde yorumlanabilir. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılması için bu türden israfların önlenmesi ve şeffaf bir ihale sürecinin sağlanması büyük önem taşımaktadır.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal