05.03.2021-13:42 (Son Güncelleme:05.03.2021-13:42)


1

Suriye'de göç verileriyle ilgili faaliyetler yapan Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj, değerlendirmeler yaptı.



2

56 BİN 308 AİLE YURDUNA DÖNDÜ

56 BİN 308 AİLE YURDUNA DÖNDÜ

Ateşkesin ardından Beşar Esad rejimi ile destekçilerinin askeri operasyonlarını durması ile sivillerin yaşamını sürdükleri bölgelere döndüğünü ifade eden Hallaj, "Ateşkesin ardından geçen bir yıl içerisinde yaklaşık 56 bin 308 aileden oluşan 282 bin 544 sivil, İdlib ve Halep kırsalındaki yerleşimlere geri döndü." diye konuştu.



3

Hallaj, evlerine geri dönenlerin hala sivil toplum kurumlarının desteklerine büyük oranda gerek duyduğuna dikkat çekerek, sivillerin döndükleri bölgelerde patlamamış bomba kalıntılarına da dikkat etmeleri için uyarı yapıldığını belirtti. Ateşkesin devam etmesi durumunda daha çok sivilin evine dönmesinin öngörüldüğüne işaret çeken Hallaj, evleri Esad rejiminin karadan ilerlemesi sonucunda ele geçirdiği yerlerde kalan sivillerin de dönüşüne imkan olmadığının altı çizildi.



4

İdlib'in güney bölgesindeki Cebeli Zaviye bölgesinde bulunan evine dönen Nehide Hindevi, Rusya ve Türkiye arasında varılan ateşkes anlaşması ile evine ve tarım arazilerine yeniden kavuştuğunu dile getirdi. Rejim kuvvetlerinin saldırıları ile evini terk ederek kamplara yerleşmeye mecbur kalan Hindevi, "Önceden uçaklar yoğun hava saldırıları düzenliyordu. Şimdiyse Türk askeri burada, uçak saldırıları olmuyor ve güvenli şekilde hasadımızı yapıyoruz." dedi.



5

On üç ay evvel Beşar Esad rejim kuvvetlerinin yoğun saldırısı neticesinde Cebeli Zaviye bölgesinde bulunan evinden ayrılmak zorunda kalan Ahmed Fattuh da "Türkiye, güvenliği sağladıktan sonra köyümüze geri döndük." diye konuştu. Esad rejimi kuvvetlerinin yer yer ateşkesi ihlal ettiğine vurgu yapan Fattuh, "Şimdi güzel bir hayatımız var. İnşallah tekrar göç etmek zorunda kalmayız. Rusların vaatlerine sadık kalma gibi bir prensipleri, tüzükleri, güvenilirliği yok. Biz Önce Allah'a sonra Türklere güveniyoruz." şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR