İçme Suyu Arıtma Tesisleri İçin Tasarım Temelleri Belirlendi

Arıtma tesislerindeki bütün yapılar, sudan, çamurdan, hava, gaz bileşenlerinden, sıcaklık değişimlerinden doğan kimyasal, biyolojik ve diğer zararlı etkilere karşı dirençli olacak şekilde hazırlanacak.

07.03.2020-11:30 - (Son Güncelleme: 07.03.2020-11:06) İçme Suyu Arıtma Tesisleri İçin Tasarım Temelleri Belirlendi
Arıtma tesislerindeki bütün yapılar, sudan, çamurdan, hava, gaz bileşenlerinden, sıcaklık değişimlerinden doğan kimyasal, biyolojik ve diğer zararlı etkilere karşı dirençli olacak şekilde hazırlanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla düzenlenen İçme Suyu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak uygulamaya girdi.

Buna bakıldığında, içme suyu arıtma tesislerinin tüm yardımcı üniteleriyle beraber kurulması esnasında tüm yapılarda sızdırmazlık temin edilecek, işletme ve bakım için gerekli tedbirler alınacak.

Tesisteki bütün yapılar, sudan, çamurdan, hava ve gaz bileşenlerinden, sıcaklık değişimlerinden kaynaklanan kimyasal, biyolojik ve öteki zararlı etkilere karşı dirençli olacak bir şekilde hazırlanacak.

İçme suyu arıtma tesisleri dere yataklarının taşkın sahasına kurulmayacak. Taşkınlara karşı tesis etrafında, çevre drenajı, kafa hendekleri benzeri gerekli tedbirler alınacak. Tesisin gelecekteki kapasitesi dikkate alınarak genişletilmesi için tedbirler alınacak ve uygun alanlar tahsis edilecek. Arıza yapabilecek bütün mekanik ekipmanlar yedekli bulundurulacak.

Bakım onarım esnasında, devreye girebilecek paralel birimler kurulacak veya kanal/boru hattıyla yedekleme sağlanacak. Her bir arıtma ünitesinden numune alabilecek tertibat kurulacak.

Arıtma tesisinde izleme, denetim, işletme, hizmet, temizlik ve bakım onarıma imkan sunmak için güvenli erişim temin edilecek. Tesisteki bakım ve onarım noktalarının yeri, olumsuz hava koşullarında dahi acil müdahalelere imkan verecek halde seçilecek.

Tesis alanına, yetkisiz şahıslarınd girişini engellemek ve güvenliği temin etmek için tesis çevresi uygun tel çitlerle çevrilecek, kamera sistemiyle donatılacak ve özel güvenlik elemanları hazır bulundurulacak. Tesis güvenlik duvarı dışına bölgenin rüzgar, yağış, iklim, fauna ve florasına uygun koku, toz ve ses kirleticilerini minimim edecek yükseklik ve vasıfta peyzaj projesi hazırlanarak ağaçlandırılacak, bu yer koruma alanı olarak belirlenecek.

Arıtma tesisi içinde olan bütün malzemeler içme suyu arıtımına uygun olacak bir biçimde seçilecek. Suyla temas eden metal yapı ve ekipmanlar için paslanmaz malzeme tercih edilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal