İçişleri Bakanlığı'ndan Denetim Genelgesi

İçişleri Bakanlığı bugün coronavirüs kurallarının denetimi için 81 il valiliğine genelge gönderdi.

15.05.2020-11:36 - (Son Güncelleme: 15.05.2020-12:24) İçişleri Bakanlığı'ndan Denetim Genelgesi

İçişleri Bakanlığı bugün coronavirüs kurallarının denetimi için 81 il valiliğine genelge gönderdi.

Genelge kapsamında 81 ilde bugün berber, kuaför, AVM, pazar yeri ve toplu taşıma araçlarında, daha önce belirlenen kuralların denetimi yapılacak.

Aynı zamanda bugün saat 15.00-24.00 saatleri arasında "Türkiye Güven Huzur Uygulaması" yapılacak.

81 İl Valiliğine gönderilen genelgede, yeni tip coronavirüs salgını tehlikesini kontrol edebilmek için sosyal mesafe ve karantina kurallarına uyulmasına yönelik alınan önlemlere herkesin uymasının öneminin altı çizildi.

Bu çerçevesinde berber, kuaför ve güzellik merkezi, AVM'ler, ticari taksiler, pazar yerleri, şehir içi ve şehirler arası toplu ulaşım faaliyetlerinde, giriş-çıkış sınırlaması bulunan illerde giriş-çıkışlarda riayet edilmesi gereken kuralların, alınması gereken tedbirlerin belirlenerek bütün valiliklere gönderildiği anımsatıldı.

Genelgede, hava sıcaklığının yükselmesi sebebiyle toplu taşıma araçlarında, park, bahçe, cadde ve sokaklarda, aynı zamanda sokağa çıkma kısıtlamasının yürürlükte olduğu kentlerde kısıtlamanın ardından market, pazar yeri, alışveriş yerleri ile caddelerde toplumsal hareketlilikte artış meydana geldiği, sosyal mesafe kuralını ihlal eden yoğunlukların oluştuğu ifade edildi.

DENETİMLER EŞ ZAMANLI OLACAK

Genelgede, riayet edilmesi gereken kurallarla alınması gereken tedbirlerle ilgili bugün 81 ilde eş zamanlı denetim yapılmasının kararlaştırıldığı kaydedildi.

Genelgeye göre, denetimlerde sosyal mesafe kuralları ve berber, kuaför, güzellik merkezi, alışveriş merkezleri, ticari taksiler, pazar yerleri, şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım faaliyetlerinde ve seyahat kısıtlaması bulunan illerde daha önce valiliklere yollanan genelgelerle kaydedilen kurallara riayet edilip edilmediği denetlenecek.

KONTROLÜ YAPILACAK TEDBİRLER

Kontrollerde berber, kuaför ve güzellik merkezlerinde, randevu sistemine göre çalışma, çalışma saatlerine riayet etme, müşteri koltukları arasındaki mesafeyi sağlama, çalışanlar ve müşterilerin maske kullanımı, hizmet sunulmasında kullanılan malzemelerin sterilizasyonu veya dezenfekte edilmesi, tek kullanımlık ürünlerin kullanımı, izin verilmeyen (ustura ile tıraş, cilt bakımı, makyaj, ense fırçası vb.) kurallarına uyum denetlenecek.

AVM'lerde, AVM içi ve iş yerlerinde bulunabilecek müşteri sayısının saptanmasına hesaba katılacak yerlerin doğru belirlenip belirlenmediği, müşterilere duyuru yapılıp yapılmadığı, belirlenen sayıdan fazla müşteri alınıp alınmadığı, temizlik, hijyen ve ortam havalandırmasındaki kurallara, işletmeler için belirlenen çalışma kurallarına riayet etme, AVM çalışanlarının korunmasına yönelik alınan tedbirler denetlenecek.

Ticari taksilerde ise taksi ve durakların dezenfeksiyonu, şoför ve müşterinin maske takması, taksilerde yeterli dezenfektan ya da kolonya olup olmadığı, aynı anda araçta bulunabilecek müşteri sayısı sınırı, her müşterinin ardından aracın havalandırılması ve temas edilen yüzeylerin dezenfeksiyonu, temassız ödeme yöntemlerine geçme hususunda çalışma olup olmadığı kontrol edilecek.

"UYGULAMADA HERHANGİ BİR AKSAKLIĞA MEYDAN VERİLMEMELİ"

Pazar yerlerinde maske takma, pazar tezgahları arası mesafe, pazar yerlerine aynı anda alınabilecek müşteri sayısı, pazar yerleri etrafındaki fiziki önlemler ile ürünlerin müşteriye sunum kuralları denetlenecek.

Şehir içi ve şehirler arası toplu taşıma araçlarında ise şehir giriş-çıkış kısıtlaması süren illerden çıkış, bu illere varış veya bu illerden transit geçiş için gerekli olan "seyahat izin belgesi" olmaksızın özel araçla ya da toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edilip edilmediği, alınan tedbirlerin yeterli olup olmadığı, il giriş-çıkış noktalarında bütün yolcuların sağlık kontrollerinin yapılıp yapılmadığı, şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu ulaşım araçlarında belirlenen kurallara riayet edilip edilmediği, şehirler arası toplu ulaşımda valilik izni alınıp alınmadığı, yolculara seyahat izin belgesi düzenlenip düzenlenmediği kontrol edilecek.

Genelgede, söz konusu hususlar başta olmak üzere, daha önce illere gönderilen genelgelerle ortaya konulan önlemlere, tedbirlerle ilgili tüm hususların sahadaki uygulanmasının sektöre göre ilgili birim, kurum ve meslek odalarının temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak denetim gruplarıyla ayrıntılı olarak denetlenmesi gerektiğinin altı çizildi.

Valiliklerden, planlama ile ilgili birimler arasında (genel kolluk birimleri, yerel yönetimler, il sağlık müdürlüğü, il tarım ve orman müdürlüğü, ilgili meslek odaları) koordinasyonun tam olarak sağlanarak uygulamada herhangi bir aksaklığa yol açılmaması talep edildi.

Bu kontroller daha önce İçişleri Bakanlığı talimatıyla bütün valilikler ve kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan denetim timleriyle gerçekleştirilecek.

TÜRKİYE GÜVEN HUZUR UYGULAMASI BAŞLIYOR

Diğer taraftan, 30 bin 443 emniyet, 20 bin 730 jandarma ve 712 sahil güvenlik çalışanı olmak üzere toplam 51 bin 885 personel ve 217 dedektör köpeğiyle 8 bin 151 noktada "Türkiye Güven Huzur Uygulaması" yapılacak.

Uygulama, ülke çapında eş zamanlı olarak bugün 15.00-24.00 saatleri arasında yapılacak.

Uygulamada, yeni tip coronavirüs önlemleri çerçevesinde süresiz kapatılan iş yerlerinin kapalı olup olmadığı, çalışma saatleri tekrar düzenlenen iş yerlerinin belirlenen saatlerde hizmet verip vermediği ve kapanış saatlerine uyup uymadığı, semt pazarlarında, marketler, fırınlar, petrol istasyonları gibi iş yerlerinde 10 metrekareye bir kişi düşecek şekilde müşteri kabulü ve dışarıda sıra bekleyen şahısların sosyal mesafe kuralına riayet edilip edilmediği, sokağa çıkma kısıtlaması olan 20 yaş altı ve 65 yaş üzerindeki kişiler ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların kısıtlamaya riayet edip etmediği, toplu taşıma ve ticari taksilerin yolcu kapasiteleri, plaka kısıtlamaları, araç içinde maske takma ve diğer kurallar ile ilgili alınan önlemlere riayet edip etmediği, park, bahçe, mesire ve yürüyüş alanları gibi yerlerde de alınan önlemlere vatandaşların uyup uymadığı kontrol edilecek.

Ayrıca bu geceden başlamak üzere sokağa çıkma kısıtlaması olacak 15 ilde, sosyal mesafe kuralının özellikle 15.00-24.00 saatleri arasında bozulabileceği öngörülen yerlerde denetlenecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal