İçişleri Bakanlığı açıkladı: Kadına şiddete karşı yapay zeka devrede

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kadına şiddetin önlenmesi amacıyla yapay zeka teknolojisinin devreye gireceği kaydedildi. Bakanlık henüz test aşamasında olan proje sayesinde kadına yönelik şiddet riskinin yapay zeka algoritmalarıyla tespit edileceğini belirtti.

06.11.2022-10:19 - (Son Güncelleme: 06.11.2022-10:19)

Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisi olan kadına şiddetle mücadele etmek amacıyla İçişleri Bakanlığı’ndan yeni bir hamle geldi. Bakanlık henüz test aşamasında olan proje sayesinde kadına yönelik şiddet riskinin yapay zeka algoritmalarıyla tespit edileceğini belirtti.

Kadına şiddete karşı yapay zeka devrede

Milliyet’in yer verdiği habere göre; İçişleri Bakanlığı, kadına yönelik şiddetle mücadelede temel yaklaşımın önleyici tedbir olduğunu “Kadına El Kal-ka-maz” adı verilen projeyle erkek odaklı yaygın bir bilgilendirme çalışması yapıldığını şu ana kadar 5 milyon erkeğe ulaşıldığını kaydetti. Henüz test aşamasında olan yeni bir projeyi de açıklayan Soylu, her şiddet olayına ilişkin özel bir kayıt ve risk değerlendirme formu doldurup, analiz ettiklerini belirterek, “Bu formlarımızı sürekli yeni kriterlerle güncelliyoruz. Şimdi de yeni bir projeyle bu analizleri yapay zekâ algoritmalarıyla yapmak için çalışma başlattık” dedi.

Kadına Şiddet Yapay Zeka

Ne haktır, ne erkeklik

Bakanlık, sosyal medya hesabından kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin paylaşımda bulundu. Soylu, paylaşımında “Aslında pek çok sorunu dünyayla beraber yaşıyoruz. Terör, trafik kazaları, afetler, en son Kovid-19 salgını. Ancak öyle bir tanesi var ki bize asla yakışmıyor. ‘Cennet annelerin ayaklarının altındadır’ diyen ‘kadına el kalkmaz’ diyen bir millete hiç ama hiç yakışmıyor. Bir kadına, bir çocuğa, bir anneye, ayrılmak isteyen eşe, ayrıldığı eşine ve nişanlıya şiddet göstermek, sırf kadın ve çocuk olduğu için zulmetmek. Bu ne haktır, bu ne insanlıktır ne de erkekliktir” ifadelerini kullandı.

KADES uygulaması milyonlarca kadın tarafından indirildi

Bugüne kadar kadına şiddete yönelik yürütülen çalışmalar ve hayata geçirilen düzenlemeleri sıralayarak uluslararası ödüllü Kadın Destek Uygulamasına (KADES) dikkat çeken Soylu, devreye alındığı 2018 yılından bu yana uygulamayı 4 milyon 105 bin kadının telefonuna indirdiğini bildirdi. 

Soylu, riski yüksek vakalarda mahkeme kararıyla takılan elektronik kelepçele uygulamasının Güvenlik Acil Durum Merkezi’nden (GAMER) 7/24 takip edildiğini aktarırken “aynı anda 1500 vakayı takip edebiliyoruz. Uzaklaştırma kararı olan erkek, kadına yaklaştığında sistem uyarıyor ve ekiplerimiz anında müdahale ediyor. Şu ana kadar bin 950 vakayı izledik, halen 747 vakanın izlemesi devam ediyor” diye konuştu. Soylu, “Kadına yönelik şiddet olaylarında temel yaklaşımımız önleyici olmaktır. Bunun için işin risk analizi boyutuna ayrı bir önem veriyoruz” dedi. Bakan Soylu şöyle devam etti:

“Bu maksatla dünyada da kullanılan risk analiz formlarını ve yöntemlerini kullanıyoruz. Her olayda olaya özel bir kayıt ve risk değerlendirme formu doldurup analiz ediyoruz. Bu formalarımızı sürekli yeni kriterlerle güncelliyoruz. Şimdi de yeni bir projeyle bu analizleri yapay zekâ algoritmalarıyla yapmak için çalışma başlattık ve şu an test aşamasındayız. İnşallah çok kısa süre içinde her olay için daha isabetli, daha erken uyarı veren ve daha önleyici bir sisteme hep birlikte kavuşmuş olacağız.”

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal