26.09.2022-09:02 (Son Güncelleme:03.02.2023-15:33)


1

Cerrahi Tarikatı son lideri kimdi?

Cerrahi Tarikatı son lideri kimdi?

Ömer Tuğrul İnançer, Fatih Karagümrük’te bulunan Cerrahi Tekkesi’nin son lideriydi. 76 yaşında vefat etti. Nureddin Cerrahi Tekkesi’nde defnedildi.



2

Ahmet Özhan tarikat lideri oldu

Ahmet Özhan tarikat lideri oldu

Cerrahi tarikatının yeni lideri ise Türk Sanat Müziği sanatçısı Ahmet Özhan oldu. Ahmet Özhan, son tarikat lideri Ömer Tuğrul İnançer'e vekalet ediyordu ve 17 yaşından beri Cerrahi tarikatına mensup.



3

Ahmet Özhan'ın çocukları oğlu da Cerrahi...

Ahmet Özhan'ın çocukları oğlu da Cerrahi...

3 evlilik yapan Ahmet Özhan'ın bu evliliklerinden 2 çocuğu bulunuyor. Ahmet Özhan'ın Özgül Özhan adında bir kızı ile Özcan Özhan adında bir oğlu var. Özcan Özhan da babasının izinden giderek Cerrahi tarikatı müridlerinden oldu.



4

Ünlü cerrahiler kimler?

Ünlü cerrahiler kimler?

Cerrahi Tekkesi’nin üyeleri arasında Mazhar Alanson, Gökhan Özoğuz, Sami Özer, Cem Karaca, Ali Taran, Uğur Pektaş, Hasan Kaçan gibi isimler bulunuyor.



5

Cerrahilik nedir? Kurucusu Nureddin Cerrahi kimdir?

Cerrahilik nedir? Kurucusu Nureddin Cerrahi kimdir?

Cerrahilik, Halvetiyye Tarikatı’nın günümüze ulaşan kollarından biridir. Cerrahilik tarikatının kurucusunun ismi Nureddin Cerrahi'dir. Tarikat Cerrahpaşa semtinde gelişmiştir. 1703 tarihinde kurulan Cerrahilik tarikatının sadrazam, kadı, müderris, asker, imam, hattat, zanaat erbabı, esnaf gibi çeşitli toplum kesimlerine mensup toplam 21 şeyhi olmuştur.



6

Cerrahilikte kadınlar halife olabiliyor

Cerrahilikte kadınlar halife olabiliyor

Cerrahi Tekkesi’ne modern, eğitimli, kentli kadınlar ilgi gösteriyor. Tekke içinde katı bir harem-selamlık uygulaması bulunmuyor. Diğer tarikatlardan farklı olarak Cerrahilikte kadınlara da hilâfet veriliyor. Şeyh İbrahim Fahreddin Efendi’nin Fatma Mükerrem, Emine Binnaz ve Emine Nimet Bacı adlı üç kadın halifesi vardı. İcazetnameye sahip olan halifeler taç ve hırka giydirmeye ve esmâyı tekmil ettirmeye yetkili oluyorlar.



7

Cerrahi tekkesinin Robert kolejli ismi

Cerrahi tekkesinin Robert kolejli ismi

Tarikatın Amerika’daki bir kolunun başında aynı zamanda ressam, iş adamı, sanat tarihi hocası da olan ve 2018 yılında vefat eden Tosun Bayrak vardı. Can Yücel, Bülent Ecevit, Rahşan Ecevit gibi isimlere yakınlığıyla bilinen Tosun Bayrak, Robert Kolej mezunuydu.



8

Cerrahilikteki kurallar

Cerrahilikteki kurallar

Cerrahi tekkesinde ibadetlerde diz üstü oturmak tarikatın adablarından sayılıyor. Sır saklamak, şeyh huzurunda az konuşmak şeyh ne verirse kabul etmek gibi tarikat kuralları bulunuyor. Cerrahi tarikatı esasları 4 bölüme ayrılıyor: 1-Adab (diz üstü oturmak, sır saklamak, şeyh huzurunda az konuşmak, şeyhi nazardan çıkarmamak, şeyh ne verirse kabul etmek, mahlûkata hor bakmamak) 2-Ahkam (meveddet, sehâvet, yakın, sabır, tevekkül, tefekkür) 3-Bina (tövbe, teslim, zühd, kanaat, takvâ) 4-Ahbab (ihsan, zikir, terk, havf, recâ) denilen dört bölüme ayrılır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr