I. Dünya Savaşı Sonucunda Osmanlı Devleti İle İtalya İlişkileri

İtalya ile Osmanlı Devleti ilişkileri Birinci Dünya Savaşının ardından çok farklı bir yere gelmiştir. Normal şartlar altında galip bir devlet olan İtalya, Osmanlı topraklarından tek kurşun atmadan çekilmesini bilmiştir. Elbette bunun altında yatan birçok neden var ve bunlar yazımızda.

21.07.2020-16:43 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-16:40) I. Dünya Savaşı Sonucunda Osmanlı Devleti İle İtalya İlişkileri

İtalya'nın birinci dünya savaşına girmesinin temel nedeni sömürge elde etmekti. Daha önce bunun için Türk toprağı olan Trablusgarp’ı işgal etmişti. Böylelikle topraklarını genişletmeye başlatmıştı. Kendisini Roma İmparatorluğunun varisi olarak görüyordu. Bunun yanı sıra ilk olarak İttifak bloğunda yer alan İtalya, aynı blok içindeki Avusturya ile sınır problemlerinden dolayı taraf değiştirdi ve İtilaf devletleri arasına girdi.

İtalya ile Yapılan Gizli Anlaşmalar Neler?

I. Dünya Savaşı sonucunda Osmanlı Devleti ile İtalya ilişkileri nasıldı ve neden sıcak çatışma yaşanmadı: İtalya ile Osmanlı Devleti arasında savaş sonunda bir çatışmanın yaşanmamasının temel nedeni, İtilafların vermiş olduğu sözü tutmamalarıydı. Buna göre savaştan önce İtalya'ya şu sözler verilmişti;

1915 yılında İtalya'nın da içinde olduğu bazı Avrupa devletleri bir araya geldi. Buna göre İtalya'ya savaş sonrasında Osmanlı topraklarından bazı yerler verildi.

Antalya, İtalya toprağı olacaktı. Böylelikle bu devleti Avrupalılar kendi yanlarına çekmiş oldular. Bunun yanı sıra 1917 yılında bir gizli anlaşma daha yapıldı. İtalya'ya verilecek olan topraklara yenileri eklendi. Bunların içinde artık İzmir, Ege Bölgesi ve Konya da vardı.

İşte tüm bunlar devletin, İtilaf bloğu içinde savaşmasına neden oldu. Artık İtalyanlar, her daim hayalini kurmuş oldukları Ege denizini ele geçebileceklerdi. Ancak işler beklendiği gibi gitmedi.

İtalya Neden Osmanlı Devleti ile Sıcak Çatışmaya Girmedi?

I. Dünya Savaşı sonucunda Osmanlı Devleti ile İtalya ilişkileri nasıldı ve neden sıcak çatışma yaşanmadı: İtalya, Paris Barış Konferansında alınmış olan kararlardan dolayı çok büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Normal şartlarda İzmir ve Ege yöresi bu devlete bırakılacaktı. Çünkü gizli anlaşmalarla bunun sözü verilmişti. Fakat Avrupalılar, Ege bölgesinde böylesine güçlü bir devleti görmek istemiyorlardı. 1918 yılında yapılan Paris Barış Konferansı ile burayı Yunanistan'a verdiler. İtalya bu yüzden, içinde yer almış olduğu bloğa küstü. Bu durum Osmanlı Devleti için bir avantaj haline geldi.

İtalya, işgallere son derece gönülsüz bir biçimde başladı. Osmanlı Devleti ile iyi ilişkiler kurdu. Anadolu topraklarında hiçbir zaman, diğer devletler gibi zulüm yapmadı. Hatta bir kurşun bile sıkmadı. Milli mücadelenin ilk zaferlerinin ardından da tüm askerlerini çekti. Giderken de silahlarının bir kısmını bize bıraktı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal