Hükümlü ve Ailelerini İlgilendiren İnfaz Paketi Geliyor

AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan 13 maddelik infaz paketi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu.

26.05.2021-09:59 - (Son Güncelleme: 26.05.2021-09:59) Hükümlü ve Ailelerini İlgilendiren İnfaz Paketi Geliyor

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise götürüldü.

Teklif sayesinde izleme kurulları, hükümlü ve tutukluları adliye binalarında, sağlık kuruluşlarında tedavi gördüğü yerlerde  izleme, inceleme, yetkililerden bilgi alma ve tutukluları dinleme imkanına sahip olacak.

YABANCI HÜKÜMLÜLER İLE İLGİLİ KANUN

Yabancı hükümlülerin denetimli serbestlik verilerek ceza infazlarına karar verildiğinde, sınıf dışı durumları İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendirilecek. Tedbir, yabancı hükümlünün şartlı salıverilmesi ve ceza infazının tamamlanması bakımından uygulanacak.

İnfazına başlamış olsa bile, babası ölen veya ceza infaz kurulunda olan 15 yaşında çocuğa sahip olan ve toplum sağlığına zarar getirmeyeceği kanaatine varılan hükümlülerin, çocukları 15 yaşını doldurana kadar cezası ertelenebilecek.

ZİYARET SÜRELERİ UZATILIYOR

Teklif kapsamında mahkumların ziyaret süresi 1,5 saate çıkacak.

KAMU DAVALARI

Babanın ceza infaz kurumdan çıkması veya çocuğun vefatı ya da erteleme süresi içerisinde hükümlü hakkında kasten işlenmiş bir suç dolayısıyla kamu davası açılırsa, ertelem kararı kaldırılıp, ceza derhal infaz edilecek.

CEZAEVLERİNDE DİJİTAL MEKTUP DÖNEMİ

Hükümlüler, imkan bulunan kurumlarda Adalet Bakanlığı'nca belirnen unsurlar çerçevesinde elektronik yöntemlerle de mektup alacak veya gönderecek. Hükümlünün avukatına gönderilen mektup, alıcısı dışındaki kişilerin ulaşımına kapalı olması için tüm önlemler alınacak.

Terör suçlarıyla hüküm giymiş olan mahkumların olası bir duruma karşı güvenliğin sağlanması amacıyla, mektupları dijital ortamda kaydedilecek. Kanunda belirtilen haller dışında hiçbir kurumla paylaşılmayacak. Kişi, hiçbir soruşturma ve kovuşturmaya dahil olmadıysa en geç bir yıl sonunda kaydedilen veriler silinecek.

BAZI MAHKUMLARIN GÖRÜŞLERİ DİNLENEBİLECEK

Kapalı cezaevinde bulunan ve terör suçu olan mahkumların dışarıyla iletişiminin tehlikeli olabileceği varsayıldığından, güvenliğin sağlanması amacıyla kurum yönetimi tarafından dinlenebilecek ve kaydedilebilecek. Yine bu görüşmelerde Kanunda belirtilen haller dışında hiçbir kurumla paylaşılmayacak.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal