Hisse Senedi Nedir, Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Borsalarda işlem gören hisse senedi araştırılan konular arasında yer almaktadır. Peki, hisse senedi nasıl alınır? Hisse senedi hesabı nasıl açılır?

03.03.2021-17:23 - (Son Güncelleme: 16.10.2021-13:16)

Hisse senetleri, yurtiçi ve yurtdışı borsalarda işlem gören değerli kâğıtlardır. Anonim veya limited şirketleri, hisse senedi adedi oranında ortaklarına birtakım imtiyazlar verir. Öte yandan bir yatırım aracı olarak kabul görmesiyle, söz konusu hisseyi portföyünde bulunduran kişilere belirli oranlarda para kazandırır. Bir şirketin hissesini alan yatırımcı aynı zamanda o şirketin ortağı sayılır. Bu kapsamda eğer hisse payı yeterli orandaysa şirket toplantılarına katılarak görüş bildirebilir.

Hisse senetleri, günümüzde en çok tercih edilen, kar ve zarar oranı yüksek orta riskli yatırım araçlarıdır. Her yatırımcı türüne hitap eden hisseler vardır. Peki, hisse senedi nedir? Hisse senedi hesabı nasıl açılır? Hisse senedi nasıl alınır?

HİSSE SENEDİ NEDİR?

Hisse senetleri, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) izniyle işlem gören, anonim ortaklıklarca anonim ortaklık sermaye payını temsil eden kıymetli evraklardır. Aynı zamanda herhangi bir şirketin kasasında bulunan paranın eşdeğer parçalarından biri olarak da görülür.

YATIRIM ARACI OLAN HİSSE SENEDİ NASIL ALINIR?

Hisse senedi alım satım işleminin yapılabilmesi için yatırımcıların ilk etapta işlem yapmak istedikleri herhangi bir yatırım şirketinde yatırım hesabı açtırmaları ve bu hesaba para yatırmaları gerekir.

Ülkemizde yasa gereği, aracı kurumların borsada alım satım işlemi yapmak için gerekli izinlere sahip olmaları gerekir. Bu kapsamda aracı kurumlar, bünyesinde yatırım hesabı açan kişilere çerçeve sözleşmesini ve risk bildirim formu imzalatırlar.


İçeriği SPK tarafından belirlenen risk formunda yatırımcılardan alınacak işlem komisyon oranları net bir şekilde belirtilmelidir.

Aracı kurum tarafından gönderilen formlar imzalandıktan sonra kolay bir şekilde hisse senedi alınır. Bu tür işlemler ilgili kurumların yatırımcı sayfalarında kullanıcılarına izah edilir.

HİSSE SENEDİ HESABI NASIL AÇILIR?

Hisse senedi hesabı açmak için, kişilerin bankalara ya da diğer aracı kurumlara başvuru yapması gerekir. Günümüzde çevrimiçi olarak herhangi bir kurumdan kolay bir şekilde hisse senedi hesabı açmak mümkündür.

Hesabın açılışının ardından yapılacak senet alımları da online olarak gerçekleştirilmektedir.

HİSSE SENEDİ YATIRIMI YAPMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?

-Herhangi bir şirketin hisse senedini alan yatırımcılar, alım satım işlemlerinin ardından söz konusu şirkete ortak olurlar.

-Yatırım yapılan şirket kar payı dağıtımı (temettü) da sermaye artırımı yaparsa yatırımcılar bu işlemlere katılım sağlayabilir.

-Hisse senetleri kolay bir şekilde nakde çevrilebilir.

-Hisse senedi yatırımları ile birlikte birikimler reel piyasaya aktarılır. Bu sayede birikimler değerlenebilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal