Hıdırellezde neden ateş yakılır, neden ateşten atlanır?

Hıdırellez geleneksel olarak Mayıs ayının ilk haftasında kutlanıyor. Peki Hıdırellez' de neler yapılır? Neden ateşten atlanır? Hıdırellez nedir? İşte detaylar...

05.05.2022-01:56 - (Son Güncelleme: 05.05.2022-01:56) Hıdırellezde neden ateş yakılır, neden ateşten atlanır?

Hıdırellez Hızır ile İlyas peygamberin buluştuğu günden alır adını. Bu buluşmanın mucizevi şeyler doğurduğuna inanırlar. Böylece her yıl kutlamayı tercih ederler. Hıdırellez bugün başladı  6 mayıs akşamına kadar devam edecek. Peki bu kutlamada yapılan etkinliklerin anlamı ne? Detaylar haberimizde...

Hıdırellez günü olmazsa olmaz yapılan şey ateşten atlamaktır. Bir inanca rivayete göre ateş üstünden atlamak kem gözlerden ve hastalıklardan koruyacağına inanırlar.
Hıdırellezde neden ateşten atlanır?

Hıdırellez gününde neler yapılır?

Hıdırellez de kapılar kapatılmaz. Sabahın ilk saatlerinde evin kapılarını açarak güne başlarlar. Çünkü eve bereket geleceğine inanırlar. Bahçede bulunan gül ağacına kağıda yazılmış çizilmiş dilekler bağlanır yada gömülür. Akşam ise bağlanan yada gömülen dilekler çıkartılıp suya atılır. Çünkü suya atınca ortadan çabuk yok olacağı için dileğin hızlı bir şekilde kabul olduğuna inanırlar. Mayıs ayının ilk haftası 6. günü doğayla bütünleşirler. Piknik gibi aktiviteler düzenleyip boyanmış yumurta ve Hıdırellez poğaçası tüketirler.
Hıdırellez ne zaman?

Hıdırellezde nişanlı çiftler neler yapar?

Hıdırellez de oğlan evi kız evine süslenmiş bir koç götürür. Bu kurban/adak diğer gün kesilip güzel bir sofrada iki aile birlikte yerler. Misafirliğe gelen herkes kıza gönlünden kopan bir hediye verir. Mesela havlu, lif, başörtüsü gibi.

Hıdırellezde neler yapılmaz?

Hıdırellezde yapılması gereken şeyler dışında bir de yapılmaması gerekenler var. Bunlar;

Evlenme yaşına gelmiş genç kızlara bulaşık yıkatmazlar.

Canlı bir bitkiden hiçbir şekilde yeşil olan bir şey kopartılmaz.

Hıdırellez günü bayram coşkusu içinde geçmesi için ev işleri yapılmaz.

Hıdırellez de demektir? Manası nedir?

Hıdırellez İlyas ve Hızır Peygamberin buluşması sonucu ortaya çıkmıştır. Bahar bayramı olarak kutlanır. O gün dilenen dileklerin kabul olacağına inanılır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal