Hıdırellez nedir, nasıl ortaya çıktı? 2022 hıdırellez bayramı ne zaman kutlanacak?

Bir diğer adıyla bahar bayramı olan hıdırellezin ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı ve ne zaman kutlanacağı soruları son günlerin araştırılan konuları arasında yer alıyor. Hıdırellez nedir, nasıl ortaya çıktı? 2022 hıdırellez bayramı ne zaman kutlanacak? İşte hıdırellez hakkında merak edilenler...

22.04.2022-14:03 - (Son Güncelleme: 22.04.2022-14:03) Hıdırellez nedir, nasıl ortaya çıktı? 2022 hıdırellez bayramı ne zaman kutlanacak?

Bahar bayramı adıyla da bilinen hıdırellezin başlamasına kısa bir süre kala bir çok insan bu bayram hakkındaki araştırmalarını hızlandırdı. Yüzyıllardır kutlanan bayramlardan birisi olan hıdırellezin ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı ve ne zaman kutlanacağını öğrenmek isteyen kişiler ‘’Hıdırellez nedir, nasıl ortaya çıktı? 2022 hıdırellez bayramı ne zaman kutlanacak?’’ sorularını arama motorlarına yazarak bilgiler edinmeye çalışıyor.

Hıdırellez nedir, nasıl ortaya çıktı?

Hızır ile İlyas peygamberlerin dünyada buluştuğu gün olarak bilinen hıdırellez, bu iki peygamberin isminin birleşmesinden türetilmiştir. Doğanın canlanmasını, ibadeti, temizliği, yardımlaşmayı teşvik eden bir gün olan hıdırellez, bir çoğuna göre Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı kadar önemlidir.

Hıdırellez nedir

Hıdırellez gününde ne yapılır?

Hıdırellez gününde yapılması gerekenler şu şekildedir:

- Hıdırellezin gerçekleştiği gün Hızır peygamberin gittiği ve dokunduğu yerlere çeşitli ritüeller yapılmaktadır.

- Yiyecek kapları, ambarlar ve para keselerinin ağızları açık bırakılır.

- Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır'ın kendilerine yardım edeceğine inanılır.

- Dilekler kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asılır. Bir yıl boyunca dileklerin yerine gelmesi beklenir.

- Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.

Hıdırellez gününde edilmesi gereken dua şu şekildedir:

Bismillahirahmanirahim. Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

2022 hıdırellez bayramı ne zaman kutlanacak?

Hıdırellez bu sene 6 Mayıs 2022 Cuma günü kutlanacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal