Hıdırellez bayramı ne zaman? 2024 Hıdırellez ne zaman kutlanır? Hıdırellez tarihçesi ve önemi

Kış mevsiminin yavaş yavaş sona ermesiyle beraber Hıdırellez bayramı hakkındaki araştırmalar arttı. Bilindiği üzere Hıdırellez bayramı soğuk havaların bittiğinin ve ilkbaharın geldiğinin habercisidir. Peki Hıdırellez bayramı ne zaman? 2024 Hıdırellez ne zaman kutlanır? İşte Hıdırellez tarihçesi ve önemi…

15.02.2024-17:44 - (Son Güncelleme: 15.02.2024-17:44) Hıdırellez bayramı ne zaman? 2024 Hıdırellez ne zaman kutlanır? Hıdırellez tarihçesi ve önemi

Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkan halklarının her yıl kutladığı bayramlardan birisi olan Hıdırellez, kış mevsiminin sona erişini ve ilkbaharın gelişini müjdeleyen günlerden birisidir. Hıdırellez’in tarihçesi ve önemi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyenler internet üzerinden konu hakkında araştırmalar yapıyor. Peki Hıdırellez bayramı Ne Zaman? 2024 Hıdırellez ne zaman kutlanır? 

Hıdırellez bayramı ne zaman?

Hıdırellez bayramı miladi takvime göre 6 Mayıs, Rumi takvime göre ise 23 Nisan’da gerçekleşmektedir. 

Hızır Günleri, Türkiye'de 6 Mayıs'tan başlayıp 7 Kasım'a kadar olan süreyi kapsayarak yaz mevsimini oluştururken, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan dönem Kasım Günleri olarak adlandırılarak kış mevsimini temsil etmektedir. Bu nedenle, 5 Mayıs gecesi, kış mevsiminin sona erdiğini ve sıcak yaz günlerinin başladığını simgeler.

Hıdırellez

Türkiye'de Hıdrellez Bayramı ise 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece coşkuyla kutlanır. Hıdrellez, aynı zamanda Hristiyanlar arasında baharın ve doğanın uyanışının ilk günü olarak kabul edilir. Rum Ortodokslar bu günü Aya Yorgi olarak, Katolikler ise "Aziz George" günü olarak kutlamaktadırlar.

Hıdırellez'in kültürel önemi, UNESCO'nun "İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi"ne alınması için 2010 yılında başlatılan çalışmalarla vurgulanmaktadır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal