Hiç unutulmayacak: 15 Temmuz'da ne oldu? 15 Temmuz neden önemli?

Askeriye ve emniyet olmak üzere ülkemizin birçok kurumuna sızan ve 15 Temmuz gecesi gerçek yüzlerini ortaya çıkaran FETÖ'nün, hain darbe girişiminin üstünden beş sene geçti. Peki, 15 Temmuz gecesinde neler olmuştu? İşte detaylar...

14.07.2022-11:16 - (Son Güncelleme: 15.07.2023-09:09)

Başta askeriye ve emniyet olmak üzere ülkemizin pek çok kurumuna sızan ve 15 Temmuz 2016 gecesinde asıl niyetlerini ortaya koyarak 251 vatandaşımızı şehit eden FETÖ'nün darbe girişimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı çağrı ile demokrasiye sahip çıkmak amacıyla ülkenin her yerinde sokağa çıkan vatandaşların destekleri ile durduruldu.

16 Temmuz saat 03.00'te yapmak istedikleri darbeyi, Genelkurmay'da yaşanan hareketlilik sonucu panikleyerek 15 Temmuz saat 20.30'a çeken FETÖ'nün  ülkemizde yaşattığı en kanlı gecenin merkez noktası başkentimiz Ankara oldu.

Ankara'da Akıncı Üssü'nden yönetilen darbe girişiminde, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da yer aldığı pek çok komutan alıkonuldu.

Tanklar ile zırhlı araçların kışlanın dışına çıkartıldığı o gece, FETÖ üyesi olan pilotlar tarafından kullanılan savaş uçakları TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, EGM ve TÜRKSAT'ı vurdu.

 15 temmuz gecesi

Tarihin kara lekesi

TSK'ya sızan FETÖ üyesi sekiz binden fazla askeri personel, 35 uçak, 3 gemi, 37 helikopter, 74'ü tank 246 zırhlı araç ile 4 bin hafif silah kullanılan darbe girişimi tarihimizin kara lekesi oldu.

15 Temmuz gecesi saat 20.30'da başlayan darbe girişimi, ertesi gün öğlene kadar devam etti. Hain darbe girişimi sokağa dökülen vatandaşların direnmeleriyle bastırıldı.

Halk meydanlara çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saat 00.24'te CNN Türk kanalında yaptığı açıklamada, "Bu gelişme gerçekten Türk Silahlı Kuvvetlerimizin içindeki bir azınlığın ne yazık ki kalkışma hareketidir ve bu malum yapıya ait paralel yapılanmanın teşvik ettiği üst akıl olarak onların kullandığı bir harekettir." sözlerinin ardından vatandaş sokaklara çıktı.

Erdoğan'ın çağrısının ardından vatandaş Genelkurmay Başkanlığının çevresindeki İnönü Bulvarı ve Milli Müdafaa Caddesi ile Kızılay Meydanı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, AK Parti Genel Merkezi ve Jandarma Genel Komutanlığı civarları başta olacak şekilde meydanlara indi. Kışlalarını terk eden askerlere tepkili olan vatandaşlar, girişimde olan askerler ile mücadele etti.

 15 temmuz

"Milletin üzerinde hiçbir güç yoktur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 03:20'de uçak ile Atatürk Havalimanı'na gitti. Erdoğan, orada kendini bekleyen kalabalığa "Milletin üzerinde hiçbir güç yoktur. Bu bir ayaklanma, ihanet, vatana ihanet hareketidir. Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler." sözleriyle seslendi.

15 Temmuz'un galibi demokrasi oldu!

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, 16 Temmuz saat 12.57'de Çankaya Köşkü'nde yaptığı açıklama ile darbe girişiminin bastırıldığı haberini verdi.

Darbe girişimine karşı ülkemizin dört bir yanında Türk milletinin göstermiş olduğu direniş ve kararlılık "demokrasinin zaferi, milletin büyük destanı" olarak tarihe yazıldı.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal