Herkesin evinde var: Uzmanlar uyardı, hemen tuvalete dökün hasta ediyor

Asitli içeceklerden vazgeçemeyenler için uzman isimlerden önemli uyarılar geldi. Birçok evde tüketilen asitli içeceklerin zararlarını duyunca bir daha ağzınıza sürmeyeceksiniz. İşte uzmanların açıklamaları…

22.09.2022-13:59 - (Son Güncelleme: 22.09.2022-14:20)

Yemeklerin yanında en çok tüketilen şeylerden bir olan asitli içecekler, sağlığınızın bir numaralı düşmanı. Öyle ki bir bardak asitli içecekten bulunan 10-15 adet küp şeker, obeziteden kansere kadar birçok hastalığın tetiklenmesine neden oluyor. Peki asitli içeceklerin zararları neler? Diyetisyen Rıdvan Arslan merak edilenleri sizler için cevapladı. 

Birçok evde bulunan, hemen hemen her öğünün yanında tüketilen gazlı içecekler, insan sağlığını tehdit ediyor. Şeker hastalığı başta olmak üzere birçok sağlık problemlerine neden olan asitli içeceklerden uzak durulmasının altını çizen Diyetisyen Rıdvan Arslan, bu içeceklerden uzak durulmasını gerektiren 5 nedeni açıkladı. 

Asitli içeceklerin neden olduğu hastalıklar

Kemik erimesine neden olur

Türkiye genelinde birçok kişide kemik hastalığı olduğunu belirten Diyetisyen Rıdvan Arslan, kemik rahatsızlıklarının giderek arttığını belirtti. Asitli içeceklerde bulunan fosforik asit miktarı oldukça fazladır. Bu nedenle kemikler için oldukça zararlı olduğuna dikkat çekerek, “Özellikle kadınlarda menopoz döneminde kemiklerden kalsiyumun çekilmesine neden olarak kemiklerde güçsüzlüğe neden olur ve kırılganlığı arttırır. Bunun sonucunda kemik erimesi kaçınılmaz bir hal alır” dedi. 

Dişlere zarar verir

Diş hastalarının sayısının giderek arttığına dikkat çeken Arslan, “asitli içecekleri diş minesini aşındırdığını belirtti. Günde 1 bardak asitli içecek tüketimi diş çürüklerine zemin hazırlar ve diş sağlığına zarar verir” açıklamasında bulundu. 

Midenin düşmeni

Asitli içeceklerin en çok zarar verdiği  şeylerden birinin mide sağlığı olduğun altını çizen Arslan, “Asitli içecekler midedeki hidroklorik asidin yapısını bozar. Reflü ve gastrik semptomlarının sıklığını arttırır. Midede ağrı, gaz ve şişkinlik gibi birçok probleme neden olur” dedi. 

Şeker hastalığına zemin hazırlıyor

Dünya da en çok görülen hastalıkların başında şeker problemi olduğunu, bu durumun ise obeziteyi artırdığımı söyleyen Arslan, “Asitli içeceklerde bol miktarda früktoz şekeri bulunmaktadır. Asitli içecekler tüketildiği zaman ani kan şekerinde yükseliş gösterir ve kan şekerinde dalgalanmalar gözlemlenir. Günde 1 bardak tüketimi bireylerin şeker hastalığına olan yatkınlığını arttır” şeklinde konuştu. 

Böbrek taşına neden oluyor 

Asitli içecekler fosforik asitten zengindir. Sık tüketimi böbrek taşı riskini arttırır. Ayrıca böbrek hastalıklarına yakalanma riski arttırır. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal