Her Şey Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. 'Her şey' de onlardan biri. Peki, herşey mi her şey mi, birleşik mi ayrı mı yazılır, TDK bu kelime hakkında ne diyor?

12.09.2020-16:54 - (Son Güncelleme: 24.01.2022-17:08) Her Şey Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız her şey kelimenin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "her şey"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "her şey" olarak ortaya çıkıyor.

Bazı örneklerde görülen "herşey" yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Edat ve bağlaçlar, birden fazla kelimenin bir araya gelmesiyle oluşmasından kaynaklı olarak birleşik mi ayrı mı yazıldığı karıştırılan konulardan biri.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “her şey” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. İki ayrı kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

Her: Önüne geldiği ismin benzerlerini `teker teker hepsi, birer birer hepsi, birer birer tamamı` anlamıyla kapsayacak biçimde genelleştiren söz

Şey: Madde, eşya, söz, olay, iş, durum vb.nin yerine kullanılan, belirsiz anlamda bir söz

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Her şey seninle güzel.

- Yanına alacağın her şeyi paketle.

- Güzel bir çiçek her şeyin çözümüdür.

- O, her şeyi bildiğini sanıyor ama ifade edemiyor.

- Sen benim her şeyimsin dedi.

- Her şeyi bana sorma!

- Her şeyi takıp takıştırmış.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal