Her Gün Yenen 25 Gram İşlenmiş Et Demans Riskini Arttırıyor

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, her gün yenen 25 gram işlenmiş et demans riskini yüzde 44 oranında arttırıyor.

23.03.2021-12:29 - (Son Güncelleme: 23.03.2021-12:29) Her Gün Yenen 25 Gram İşlenmiş Et Demans Riskini Arttırıyor

İngiltere'de Leeds Üniversitesinin yaptığı bir araştırmada her gün işlenmiş et tüketmenin demans (bunama) riskini yüzde 44 artırdığını gösterdi.

Araştırmada sosis, kebap ve burger gibi yiyeceklerin orta ve ileri yaşlarda beyin sağlığını bozduğuna, işlenmemiş kırmızı etin ise demans yani bunamaya karşı koruyucu bir etki yaptığı ortaya çıktı. İngiltere'de hastalıkların gelişimini izlemek için 2006 yılında 'Biobank' adıyla bir proje başlatılmıştı. Dört yıl içerisinde 40 ile 69 yaş arasındaki yarım milyon gönüllünün kayıt yaptırdığı projede, 30 yıl süreyle bu kişilerin sağlık durumunun izlenecek. 

BU ARAŞTIRMA DEMANSLA İLİŞKİLENDİRİLEN EN KAPSAMLI İNCELEME

Leeds Üniversitesi'nin araştırmasında Biobank'ın verileri incelendi. Sekiz yıllık takipten sonra 2 bin 896 kişide demans tespit edildiği açıklandı. Sonuçları American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan araştırma, işlenmiş eti demasla ilişkilendiren ilk geniş kapsamlı inceleme olarak değerlendiriliyor. Araştırmadaki yüzde 44'lük ilave risk artışının günde 25 gram işlenmiş et tüketiminden kaynaklandığını gösteriyor. 

Bağımsız uzmanlar demans riskini bu kadar kesin verilerle açıklanmasına ihtiyatla yaklaşmak gerektiğini fakat verilerin genel olarak işlenmiş etlerin bir riski artırdığını ortaya koyduğunu söylüyor. Araştırmada günde 50 gram işlenmemiş etin ise demans riskini yüzde 19 azalttığı da ifade edildi. İngiltere'de araştırmalar, ülkede ortalama işlenmiş et tüketiminin 25 gram, işlenmemiş et tüketiminin de günde 30 gram olduğunu gösteriyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal