Hem esnafı hem vatandaşı sevindiren haber: Isınan havalar sebze meyvelerde fiyatların gerilemesine sebep oldu!

Ülkemiz genelinde sıcak havaların artışıyla beraber meyve ve sebzelerde üretimde artarken fiyatlar geriledi. Patlıcan 15, biber 12, maydanoz ise 2 liraya kadar düştü. Fiyatların daha da gerileyeceğini aktaran sektör temsilcileri, “5-10 TL bandını görürüz” ifadelerini kullanıyor.

27.04.2022-10:40 - (Son Güncelleme: 27.04.2022-15:08) Hem esnafı hem vatandaşı sevindiren haber: Isınan havalar sebze meyvelerde fiyatların gerilemesine sebep oldu!

Türkiye'de bir süredir gündemdeki yerini koruyan sebze-meyve fiyatlarında düşüşler gelmeye başladı. Bu sene adeta bitmek bilmeyen soğuk hava dalgası ve ihracattaki artan talebin oluşturduğu arz düşüklüğüne üreticinin maliyet artışı, Ukrayna krizi sebebiyle enerji fiyatlarındaki artış ve fırsatçılar da gelince özellikle sera ürünlerinde fiyatlar aşırı derecede yükseldi. Bir kilogram patlıcan 60 lirayı, biber 40, domates ise 30 lira seviyelerine kadar çıktı. Fakat hava sıcaklıklarının giderek artması sera maliyetlerini düşürürken ürün bolluğunu meydana getirdi. Durum bu şekilde olunca fiyatları da olumlu olarak etkiledi. Gerileyen fiyatlar semt pazarlarına yansırken vatandaşlar durumdan memnun.

Hem esnafı hem vatandaşı sevindiren haber: Isınan havalar sebze meyvelerde fiyatların gerilemesine sebep oldu!

En çok kabak ve salatalık düştü

İstanbul'da pazarlarda fiyatı en fazla gerileyen ürünlerde ilk sırayı kabak ve salatalık alıyor. Bu iki ürün halde 6 liraya kadar düşerken, pazarda 7-8 liradan satılıyor. Patlıcanın fiyatı tezgâhta 10-15 lira seviyelerine düşerken pazarda domates fiyatı 8 ile 15 lira arasında değişiyor. Dolmalık biber 10, sivri biber ise 15 liradan alıcı buluyor. Pazar raflarında fiyatı en yüksek ürün ise 30-40 lira arasında değişen fiyatıyla taze fasulye olarak yer aldı. Fasulyeyi 20-30 lira ile kapya biber izledi. Sektör temsilcileri, "Fasulye ve kapyada ekim az olduğu için fiyatlar yüksek. Tarla mahsulü de yavaş yavaş devreye giriyor. Fiyatlar önümüzdeki haftalarda ortalama 5-10 TL bandında olur." şeklinde konuştu.

Yeşillikler de ucuzladı

Geçen hafta bir anda fiyatı yukarı tırmanan yeşillikler de normal seviyelerine döndü. Fiyatı 20-30 lirayı aşan marul pazarda bu hafta 8-10 lira arasında bir fiyattan alıcı buldu. Maydanoz, dereotu gibi yeşillikler ise 1.5 ile 2.5 lira arasındaki bir fiyattan satılıyor. Baharın en sevilen meyvelerinden çilek tezgâhlarda 15 lira, erik, çağla ve yeni dünya 15 ile 20 lira arası bir fiyatta bulunuyor. Bu yıl meyve çiçeklerinin çok olduğunu aktaran sektörden isimler, "Eğer don yemezse önümüzdeki haftalarda yaz meyveleri daha da ucuzlayacak. Ancak karpuz geçen yıl iyi kazandırmadığı için ekim düştü. Önümüzdeki haftalarda fiyat biraz daha düşer, ancak en fazla 5 liraya kadar geriler" ifadelerini kullanıyor.

Hem esnafı hem vatandaşı sevindiren haber: Isınan havalar sebze meyvelerde fiyatların gerilemesine sebep oldu!

Fiyatlar 5-10 lira arasına kadar düşecek 

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, sıcak havaların fiyatlara olumlu yansıyacağını aktardı. Tavşan, "Ürünlerde fiyat düşüşleri başladı. Hallerde bunu görüyoruz. Pazara da yansıyor. Fiyatlar daha da düşecek. Ortalama 5 ila 10 TL arasına kadar gerileyeceğini düşünüyorum. Bu da enflasyona olumlu yansıyacak. Karpuz ve kavunda da yeterli ekim yok. O nedenle fiyatlar şimdilik yüksek" dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal