Heimlich manevrası nedir, nasıl yapılır? Heimlich ne işe yarar? En temel ilk yardım tekniği Heimlich manevrası

1974 yılında ortaya çıkan ve o yıldan beri ilk yardım tekniği olarak uygulanan Heimlich manevrasını öğrenmek isteyen birçok insan bu tekniğin nasıl yapıldığına dair araştırmalarda bulunuyor. Peki, Heimlich manevrası nedir, nasıl yapılır? Heimlich ne işe yarar? İşte hayat kurtaran ilk yardım tekniği Heimlich manevrası hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar.

12.03.2022-14:38 - (Son Güncelleme: 12.03.2022-14:39) Heimlich manevrası nedir, nasıl yapılır? Heimlich ne işe yarar? En temel ilk yardım tekniği Heimlich manevrası

Heimlich manevrası nasıl yapılır?Boğaza yabancı ve farklı bir cisim kaçması sonucu uygulanması gerekli bir ilk yardım tekniğidir. 1974 yılından günümüze kadar uygulanan bu teknikle soluk borusuna kaçmış olan ve nefesin kesilmesine neden olan yabancı cisimler bu yöntem ile kısa süre içerisinde çıkartılabilir. 

Heimlich manevrası nasıl yapılır?

Heimlich manevrası nasıl yapılır?

İsmini Dr. Henry Yehudah Heimlich'ten alan Heimlich manevrası özellikle başta sağlık çalışanları ve polisler olmak üzere pek çok meslek grubuna ilk temel yardım el ilk yardım eğitimi olarak verilir. 

Soluk borusuna yabancı cisim kaçan ve bilinci açık olan kişilere yapılan Heimlich manevrasında ilk olarak oturan veya akakta olan hastanın arkasında durulur. Daha sonra elle göğüs desteklenir ve kişinin öne doğru eğilmesi sağlanır. Diğer elin topuk kısmıyla hastanın sırtına hızlıca 5 kez vurulur. Sonar yine elle kürek kemikleri arasına olan bölüme süpürür şekilde vurma yapılır.


Boğaza kaçan cismin yarattığı tıkanıklığın açılıp açılmadığı kontrol edilir. Tıkanıklık açılmadıysa yenide Heimlich Manevrası yapılmaya devam edilir. Şayet hasta bilinci kapalıysa hasta hemen sırt üstü yatırılır ve tıbbi yardımın gelmesi beklenir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal