Haziran ayı kira artış oranı açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? 2022 TEFE TÜFE oranına göre Haziran ayı kira zammı ne zaman açıklanacak?

Haziran ayı kira artış oranları ile ilgili olarak yapılan arama çalışmaları Mayıs ayının bitimine doğru hız kazandı. Kirada oturan vatandaşlar ile ev sahibi olanlar Haziran ayında yüzde kaç oranında zam yapılacağını merak etmektedirler. Haziran ayı kira artış oranı yüzde kaç olacak? 2022 Haziran ayı kira artış oranları açıklandı mı? TEFE ve TÜFE oranlarına göre Haziran 'da kira zamları ne kadar oldu? İşte karşınızda 2022 yılı kira zammı hesaplama..

23.05.2022-18:28 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-18:28) Haziran ayı kira artış oranı açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? 2022 TEFE TÜFE oranına göre Haziran ayı kira zammı ne zaman açıklanacak?

2022 yılı Haziran ayı kira artış oranı yüzde kaç? Kira artış oranları açıklandı mı? Haziran ayına girmemize çok az bir süre kala kira fiyatlarının da ne kadar artacağı konusunda merak içinde olan kiracılar kira artış oranlarını sorgulamaya başladı. Her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan veriler ışığında belirlenen kira artış oranlarında tavan fiyatlar belirlenmektedir. Kiracı ile ev sahibi kendi aralarında anlaşarak belirledikleri miktarın daha altında bir sözleşmeye de imza atabilmektedirler. Peki, Haziran ayı kira artış oranı ne kadar oldu? 2022 Haziran ayı kira artış oranları açıklandı mı? TEFE ile TÜFE oranına göre Haziran ayı kira zam oranları ne kadar oldu? İşte detaylar..

Haziran ayı kira artış oranları belli oldu mu?

Haziran ayı kira artış oranları hala belli değil. Mayıs ayının enflasyon oranı verilerinin açıklanmasının ardından kira zam oranları da açıklanacak.

Mayıs ayı enflasyon beklenti ile tahmini de akıllarda yavaş yavaş şekil almaya başladı. Emekli maaş zammı, memur maaş zammı ile kira artış oranı şeklinde pek çok ödemede belirleyici nitelikte olacak olan Mayıs enflasyon oranı yani TÜFE her ay başında TÜİK tarafından açıklanmaktadır.

Haziran ayı kira artış oranları açıklandı mı

Mayıs ayı kira artış oranları nasıldı?

TÜİK Nisan ayına ait olan TÜFE ve Yİ - ÜFE rakamlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre, Nisan ayında TÜFE Mart ayına oranla % 7,25 'lik, 2021 yılının Aralık ayına oranla % 31,71 'lik, 2021 yılının Mayıs ayına oranla % 69,97 'lik ile on iki aylık ortalamaların oranlarına kıyas ile de % 34,46 'lık bir artış yaşandı.

Kiralara en fazla % 34,46 zam yapılabilecek

TÜİK verilerine göre Nisan ayından itibaren on iki aylık ortalamalara bakıldığında tüketici fiyatlarında % 34,46 oranında bir artış meydana geldi. Buna göre de mal sahibi kişiler kiracılarına yasal olarak en fazla % 34,46 oranında bir zam uygulaması yapabilecekler.

Yasal olarak kira fiyatlarında artış oranı, kira sözleşmesinin bittiği tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalamasının alınması şeklinde hesaplanmaktadır. Ev sahipleri de kiralara bu oranın üstünde bir artış yapamazlar.

2022 Mayıs ayı TEFE TÜFE oranları ne

2022 yılı Mayıs ayı enflasyon oranı ne zaman ve saat kaçta açıklanacak?

Mayıs ayı enflasyon oranları 3 Haziran 2022 Cuma günü TÜİK tarafından sabah saat 10.00 'da açıklanacaktır.

2022 yılı Nisan ayı enflasyon oranları açıklandı

TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı enflasyon oranı aylık baz olarak % 7,25 oranında ve yıllık baz olarak da % 69,97 oranında gerçekleşti. Kira artış oranı için belirleyici nitelikte olan 12 aylık ortalamalara bakıldığında ise artışlar % 34,46 seviyesinde oldu. Bu rakam ise Mayıs ayı kira artış oranı olarak kayıt altına alındı.

2022 Nisan ayı enflasyon oranları

Yılın ilk 4 ayı için enflasyon oranları belirlendi

2022 yılının ilk 4 ayı için enflasyon oranları % 31,71 olarak belirlendi. 2022 'nin ilk 4 ayında gerçekleşen bu enflasyon verisi, hem emekli hem de memur kesimi için Temmuz ayında yapılacak olan zammı da belirleyecek. Mayıs ile Haziran ayı enflasyon oranı netleştiğinde ise milyonla tarafından merakla beklenen Temmuz ayı zam oranları da kesinlik kazanacak.

Mayıs ayı enflasyon beklentisi ile tahmini nedir?

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalar dikkate alındığında Mayıs ayı içerisinde Türkiye 'de enflasyon oranlarının tavan yapması beklenmektedir. Ayrıca '' Mayıs ayı enflasyon beklenti anketi '' de daha yayımlanmamıştır. Uluslararası yatırım bankası olan JP Morgan Türkiye 'de enflasyon rakamlarının Mayıs ayı içinde yıllık baz olarak % 72 oranında tavan yapmasını beklediğini duyurdu.

Merkez Bankası tarafından Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anket sonuçlarına göre aylık baz olarak Mayıs ayı enflasyon tahmini % 2,86 oranında gerçekleşti. Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anket sonuçları resmi olarak açıklandığında ise bu rakamlar yeniden revize edilecektir.

Sümeyra Koçak
sumeyrak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal